NRK Meny
Normal

Dømt for Norges største samling overgrepsbilder

Politiet fikk seg en overraskelse da de etterforsket en mann fra Troms for økonomisk utroskap. Nå er mannen dømt til fengsel for rekordbeslaget.

Politibetjent Lars-Eirik Nilsen

Illustrasjonsbilde av en politibetjent som går gjennom overgrepsmateriale. En mann i 60-årene fra Troms er dømt for det største enkeltbeslaget av overgrepsmateriale gjort i Norge.

Foto: Harald Krogtoft

En mann i 60 årene fra Troms ble etterforsket for grovt økonomisk utroskap mot sin egen arbeidsplass. Mannen hadde kjøpt inn elektronisk utstyr for 1,3 millioner kroner, og fått jobben til å betale. Han var også tiltalt for å ha fått falske fakturaer sendt til sin arbeidsplass, noe som skal ha gitt ham nærmere én million kroner.

Under etterforskningen oppdaget politiet at mannen hadde flere ting å skjule. I en koffert hjemme hos mannen ble det funnet 66 eksterne harddisker fulle av overgrepsmateriale. På CD-plater, minnepinner og på datamaskiner han var i besittelse av ble det funnet mer:

  • Totalt mer enn 11 millioner bilder. Mange av bildene er de samme, men etter å ha gått gjennom 70 prosent av bildematerialet viser det seg at 2,3 millioner bilder er unike.
  • 56 000 filmer av overgrep på barn.
  • Filmene har en total spilletid på 5 800 timer.
  • Bildene og videoen viser alt fra voksne mennesker som utfører overgrep mot barn ned i ettårsalderen, til barn som poserer i seksualiserte stillinger. Den største delen av bilde- og videomaterialet var innenfor den siste kategorien.

Største enkeltbeslag i Norge

Ifølge Kripos er dette det største enkeltbeslaget av denne typen materiale som er gjort i Norge.

Mannen erkjente straffskyld for overgrepsmaterialet da saken var oppe i Ofoten tingrett. Han forteller at han ikke har delt bildene og videoene i noen nettverk.

I retten forklarte mannen også at han ikke ser på seg som pedofil, men at det er nysgjerrighet som har drevet ham.

– Han forklarer også at han har tenkt over at det er ulovlig, og også på dem som er ofrene i industrien bak slike overgreps- og seksualisert materiale av barn. Han innser også at ved sine handlinger indirekte bidrar til å holde denne industrien oppe, står det i dommen.

Dømt til over 3 år i fengsel

Ofoten tingrett har dømt mannen til totalt tre år og syv måneder i fengsel for både overgrepsbildene og den økonomiske utroskapen.

Han dømmes også til å betale arbeidsplassen sin drøye 1,5 millioner kroner i erstatning.

Ifølge avisen Fremover er den dømte mannen for tiden på ferie, og har ikke fått diskutert dommen med sin forsvarer ennå.