Hopp til innhold

Dette serverer kokken til hundene

Til vanlig jobber han på et hotellkjøkken, men under Finnmarksløpet er det bare om å gjøre at hundene får i seg nok næring – appetittvekkende eller ei.

Tirsdagens folkefest på sjekkpunktet i Kirkenes betød både vafler og pølser til byens befolkning. Men også for hundene som kom inn til sjekkpunktet, var det selvsagt på tide med litt mat.

Øyvind Mortensen fra Kirkenes/Folldal jobber til vanlig som kokk på Hjerkinnhus hotell.

Denne uka står han derimot bak sleden på et hundespann gjennom Finnmark. Og foran sleden løper 12 hunder, som må ha mat.

Toppidrettsutøvere

På dagens sjekkpunkt i Kirkenes var det vitaminisert kjøtt og tørrfôr som har ligget i varmt vann på menyen.

– Kjøttet har vi laget klart på forhånd. Det er en kjøttmix som er blanding av kylling, vom og innvoller, sier han.

– Det er viktig at vi får i dem næringsrik kost. Dette er toppidrettsutøvere, så det er veldig viktig at de får bra mat. Jeg er mer oppmerksom på hva jeg putter i dem enn hva jeg putter i min egen kropp.

Jo verre det ser ut – mer mer vil de ha

Da NRK møter Mortensen og spannet, sover fortsatt de fleste hundene. De har ligget under ullpledd et par timer, mens han selv kun har rukket en knapp times hvil.

– Det var en hard økt over fra Neiden for dem. Nå skal vi massere de som har såre skuldre og håndledd, og så skal vi få i dem litt mat. Så får vi håpe vi kommer oss ut herfra om ikke lenge.

Hundene er tydelig slitne, og vil helst ikke våkne – selv til mat, når Mortensen forsøker. For appetitten er så som så etter at hundene har sprunget 50 mil.

– Det er vanskelig å få i dem mat, spesielt unghundene. Men jo verre det ser ut, jo mer har de lyst på det, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lurer i dem væske

Blandinga som serveres er varm, og oppbevares i kjølebag. Den brune blandinga minner om alt annet enn mat, men for hundene er dette tydeligvis grei kost.

– Blandinga her består av tørrfisk, kjøtt, kyllingfett, vann og tørrfôr. Vi varmer det opp så nært kokepunktet man kan få det, for å få løst opp det som er frossent. Hundene vil ikke drikke vann, så vi gjør dette for å lure i dem væske, forteller Mortensen, som nok ikke serverer mat på samme måte til gjester på hotellet der han jobber.

– Men det går jo med folk også, man tager hva man haver, spøker Mortensen.

Men at Mortensen er kokk får ikke hundene nyte like godt av under hundeløpet.

– De får litt matrester og sånn, men det er yderst lite.

En aperitiff og en lur

Øyvind Mortensen under Finnmarksløpet 2010

Øyvind Mortensen er selv kokk, men hundene får ikke nyte særlig godt av det.

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK

I årets løp kjører han med 7 unghunder i spannet av til sammen 12 stykker.

– Det er en trening og oppkjøring til neste år. Man kan jo uansett ikke gi seg før man er i mål, sier han.

Etter at hundene er vekket, ser det ut som om appetitten kommer av seg selv.

– Det ser veldig bra ut, og de får i seg stort sett hele gjengen. De må bare strekke seg litt, så kommer appetitten. Jeg har begynt med noe nytt, i stedet for å fôre med en gang vi kommer inn, så får de litt snacks, og når kroppen har fått roa seg og fått i gang litt blodsirkulasjon, så kommer også appetitten.

– Det er på mange måter greit med en aperitiff og en liten lur før middag.

For hundekjøreren selv er appetitten så som så.

– Men jeg får i alle fall i meg nok å drikke, så da går det bra. Men kanskje hvis jeg en gang blir værfast, så må jeg ty til hundematen, ler han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.