NRK Meny
Normal

Det blir likevel markering i Tromsø 9. april

75-årsdagen for angrepet på Norge skal likevel markeres i Tromsø. Tromsø forsvarsforening har, på kort varsel, bestemt seg for å stå for arrangementet.

Krigsutbrudd Tromsø

Tromsø 9. april 1940 – da krigen brøt ut i Norge.

Foto: NRK

Det kom mange reaksjoner da det ble kjent at Tromsø kommune ikke ville lage noen markering på 75-årsdagen for det tyske angrepet på Norge.

Historieløst

– Dette synes jeg er forstemmende, sier historiker og høyrepolitiker Gunnar Pedersen.

– Jeg synes at dette viser en helt grunnleggende mangel på historisk forståelse hos kommuneledelsen i Tromsø, sier han.

Nett-TV: Se reportasje

Forsvarsforeningen arrangerer markering for krigsutbruddet.

Pedersen viser til at Tromsø i løpet av våren 1940 var landets hovedstad, med både konge, kronprins og regjering.

– Når det nå er 75 år siden alt dette fant sted, mener jeg det er selvfølgelig å markere både 9. april og ikke minst 7. juni, som er dagen da kongen forlot Tromsø og dro til England.

Hastevedtak

Leif Arneberg

Leif Arneberg sier at Tromsø forsvarsforening har bestemt seg for å stå for en markering i morgen.

Foto: Håvard Lior / NRK

Etter at det ble kjent at kommunen ikke vil stå for markering, har ledelsen i Tromsø forsvarsforening hatt et hastemøte. Det sier lederen, Leif Arneberg.

– Vi skal lage en minnemarkering i morgen klokka 14 ved minnesmerket for krigens ofre. På en slik dag er det viktig med en markering, sier Arneberg.

Er det en forsømmelse fra kommunen som har gjort at dere har vært nødt til å kaste dere rundt på kort varsel og nå påtar dere ansvaret for en markering?

– Jeg vil ikke kalle det en forsømmelse, men vi har nok hatt en for dårlig dialog med kommunen om denne saken, sier Leif Arneberg. Resultatet blir uansett at 75-årsdagen for angrepet blir markert i Tromsø, og det er bra.

– Selv om ikke 9. april 1940 førte til krigshandligner i Tromsø, så må vi huske på at det var soldater herfra som døde denne dagen, under angrepet på Narvik, sier han.