NRK Meny
Normal

De samler inn maten vi kaster: – På ett år har vi delt ut 43 tonn

Tromsø matsentral henter mat på butikkene, og deler det ut til folk som av ulike grunner har behov for en håndsrekning i hverdagen.

Geir Arne Nordstrand i Tromsø matsentral.

– Vi metter folk, hjelper butikkene så de slipper å kaste mat, og vi reduserer matsvinn, sier daglig leder Geir Arne Skogeng Norstrand.

Foto: Linn Blomkvist

Årlig kaster hver av oss 42 kilo mat. Det betyr at hver åttende handlepose du tar med deg hjem havner i søpla.

Ofte er dette mat som er fullt spisbar. Noen som virkelig tar dette på alvor er Tromsø Matsentral.

– Det kastes veldig mye mat, samtidig som mange sulter. Ved å dele ut overskuddsmat til de som trenger det har vi en løsning til begge problemene, forteller Geir Arne Skogeng Norstrand, daglig leder i Tromsø Matsentral.

Siden november 2016 har to personer på matsentralen samlet inn og delt ut 43 tonn med mat. Det deles ut blant annet frukt, grønnsaker og brødmat som er ifølge Norstrand holder svært god kvalitet.

– Flere har gitt oss tilbakemelding på at de aldri har spist så sunn og god mat som siden de begynte å samarbeide med oss, forteller han.

Mer folk og mer mat

Utgangspunktet for matsentralen var ikke egentlig miljøet. Gjennom å arbeide i Tromsøs gatemagasin Virkelig innså Norstrand hvor stort problem matmangel faktisk er i Tromsø.

Matsøppel gjøres om til biogass

Hver åttende handlepose du tar med hjem havner her.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

I et samarbeid med Fremtiden i våre hender fikk han også vite at det kastes 350 000 tonn mat hvert år. Det tilsvarer utslippet fra 375 000 dieseldrevne biler.

Dette ønsket han å gjøre noe med.

– Vi vil synliggjøre nytten til maten som kastes. Mye mat kastes over en lav terskel, og ofte handler det om dårlige uvaner vi tillater oss å ha.

Tromsø kommune har satt av 300 000 kroner til Tromsø Matsentral hvert år i perioden 2018 til 2021. Det skal blant annet gå til driftsmidler som gjør at matsentralen kan bli bærekraftig og selvforsynt.

– Matavfallet vårt er på tilnærmet null. Maten blir spist, og den havner hos folk. Og vi har plass til mer folk, og mer mat, sier Norstrand.