Hopp til innhold

Bruker 300 000 000 000,- i nord

Den langsiktige petroleumsveksten i Norge vil komme i Nord-Norge, og det er forventet at dette vil ha meget stor betydning for nordnorske leverandører

Oljeplattform

Når petroleumsindustrien beveger seg nordover, blir det massive investeringer i Nord-Norge.

Foto: Stockmarket / I-415-0110 / Stockmarket

De viktigste områdene vil være vedlikehold, logistikk og aktiviteter knyttet til den økte leteboringen.

Det går frem av rapporten «Aktivitetsnivået innenfor olje og gass i Nord-Norge på lang sikt», som ble presentert i Tromsø onsdag.

Pro Barents, Petro Arctic og Kunnskapsparken Nord står bak rapporten sammen med det uavhengige analyseselskapet Rystad Energy.

– Vi har igjennom dette arbeidet kartlagt den fremtidige aktiviteten i Nord-Norge, og vi ser at potensialet for leverandørindustrien er svært stor. Spesielt blir dette tydelig når vi konkretiserer og tallfester hva som kan tilfalle nordnorsk leverandørindustri, forklarer daglig leder i Petro Arctic Jan Egil Sørensen i en pressemelding.

11 mrd. i nordnorske leveranser i 2015

I 2015 anslås det at nordnorsk leverandørindustri kan konkurrere om leveranser opp mot 11 milliarder kroner.

Det er i Norskehavet potensialet er størst i 2015 med mulige leveranser på seks milliarder kroner, mens det er i Barentshavet at markedet forventes å øke mest.

I Barentshavet er det forventet en dobling fra 2012 til 2015, og tilsvarende sterk vekst frem mot 2020.

– De viktigste nordnorske leveranseområdene vil være knyttet til vedlikehold, logistikk, og den økte boreaktiviteten. Det er spesielt innenfor det siste området vi ser en stor endring. Den forventede leteaktiviteten i Norskehavet Nord og Barentshavet kan føre til at mellom sju og åtte leterigger vil ligge utenfor kysten vår årlig fra 2017. Dette er stor forskjell fra den boringen vi har opplevd tidligere, den har vært uten kontinuitet, sier Sørensen.

Mangedobling av den totale aktiviteten

Basert på funn som allerede gjort og nye funn på lengre sikt, forventes det at investeringer og operasjonskostnader vokser fra 30 milliarder i dag til opp mot 300 milliarder norske kroner i 2030.

Investeringene fordeles på områdene Norskehavet nord, Barentshavet Norge og – Russland.

Rystad Energy har også tatt med prosjekter på russisk side av Barentshavet ettersom det vil kunne gi betydelige ringvirkninger i eksempelvis Kirkenesområdet.

– Det er store tall, men de er velbegrunnet. Tallene på kort sikt er knyttet til prosjekter som allerede er igangsatt, og her er det stor sikkerhet. På mellomlang sikt ser vi at funn som Skrugard/Havis vil bidra til et enda høyere aktivitetsnivå. Etter dette er det enighet blant alle om at det er svært store uoppdagede ressurser i de nordlige områdene. Både innenfor områdene som er åpnet for letning og i uåpnede områder, avslutter Sørensen.