NRK Meny
Normal

Ble begeistret av supermåneformørkelsen

Nord-Norge fikk best utsikt over den spektakulære hendelsen i hele Europa, til stor begeistring for hobbyfotograf Gry Berntsen fra Tromso.

måneformørkelse

Supermåneformørkelsen sett fra Vannøya i Troms.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Det var som en gyllen båt som seiler avgårde på himmelen, sa hun til NRKs reporter Rune N. Andreassen, mens hun fulgte med jordskyggen som sakte skled bort fra supermånen.

Hun hadde tatt med seg kamera til Vannøya for å få best mulig utsikt til fenomenet.

– Man må jo benytte anledningen når den er her, sa hun.

Måneformørkelser og supermåne dukker opp ganske ofte. At begge fenomenene skjer samtidig er derimot veldig sjelden.

Men onsdag skjedde det.

Gry Berntzen

Gry Berntzen mente måneskalken så ut som en båt som seilte avsted.

Foto: Marita Andersen / NRK

Månen kom over horisonten klokken 14.18, men det var lenge knyttet stor spenning til hvorvidt det ville være mulig å se fenomenet i det hele tatt. Dis i lufta gjorde det vanskelig å se noen antydning til den totalformørkede supermånen.

Men klokken 15.11 var den formørkede månen på vei ut av jordskyggen, og ble stadig mer synlig. Da endret månen seg minutt for minutt.

Gikk du glipp av fenomenet? Se det på nytt igjen her:

Heldige nordlendinger

Fenomenet kunne ses fra hele landet, men den totale fasen var det bare de som befant seg lengst nord i landet som kunne få med seg. Desto lenger nord, jo bedre.

– Denne gangen er det nordlendingene som er de heldige. I Europa er Nord-Norge det beste området for å se måneformørkelsen, sa vitenformidler, Anne Mette Sannes til NRK.

Begeistret av synet var også professor ved UiT, Norges arktiske universitet, Steinar Torvaldsen. Han brukte en litt annen beskrivelse av det han så.

– Nå er det appelsinbåt. Jeg vil kalle det en blodappelsin, med skygge i ryggen, sa han.

Steinar Torvaldsen

Professor ved UiT, Steinar Thorvaldsen følger spent med, sammen med reporter Rune N. Andreassen

Foto: Marita Andersen / NRK

Hva er egentlig en supermåneformørkelse?

Totale formørkelser av supermåner er sjeldne, og det har vært kun seks slike hendelser siden år 1900.

En supermåneformørkelse oppstår når fullmåne inntreffer mens månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda. I tillegg blir månen formørket.

Supermåneformørkelse

Slik ser superfenomenet ut fra Longyearbyen på Svalbard.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Det betyr at vi står på linje med både Solen, Jorden og Månen med vår egen klode i midten, og da oppstår det en fantastisk glød, sier astrofysiker, Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Dette er i tillegg den andre fullmånen innenfor én kalendermåned. Det betyr at vi får en såkalt «blå måne», som det kalles når fullmånen inntreffer to ganger på en måned.

Ikke siden 1866 har en slik måne blitt totalt formørket.

– Det er imponerende å se et så stort himmellegeme bli formørket, og når det er enda større enn vanlig, blir det ekstra flott å oppleve. Dette er helt unikt, sier astrofysiker, Ødegaard.