NRK Meny
Normal

Bigbang-artist måtte snu på grunn av arktisk snøvær

Flyet som skulle bringe artist Øystein Greni og en håndfull andre til Ny-Ålesund, fikk ikke lande på grunn av kraftig lokalt snøfall i området.

Bigbang-artist Øystein Greni i Longyearbyen

Bigbang-artisten Øystein Greni ga en solokonsert i særklasse for Svalbardpublikum og tilreisende.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Det var trist å måtte gjøre vendereis fra verdens nordligste by og ikke få holde konsert, sier Øystein Greni, artist under årets Polarjazz-festival som fant sted på Svalbard denne helga.

Greni forteller til NRK at det var tett snøvær og umulig å komme ned.

– Leit for verdens nordligste bysamfunn som mistet fredagskonserten, men også fordi dette var mitt første møte med Svalbard og fordi jeg hadde gledet med til nærkontakt med publikum slik det ofte blir på små steder.

Isbjørnvakter under Polarjazz på Svalbard

Isbjørnvaktene sto klare for å følge fakkeltoget som skulle på intimkonsert under Polarjazz på Svalbard

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Ryktet forteller at en flytur til Ny-Ålesund koster 6000 kroner.

– Med ti stykker i flyet som skulle til Ny-Ålesund, forsvant altså 60.000 kroner i snøbygene. Det er jo bittert å tenke på, avslutter han.

Trådte til i Longyearbyen

Men artisten tok igjen under intimkonsert på Gruvelageret utenfor Longyearbyen dagen etter.

Lokalet ligger et stykke utenfor bysentrum, og publikum gikk i fakkeltog med isbjørnvakt opp til stedet. I et tettpakket lokale der skuterstøvler og vinterklær preget forsamlingen, ble det fort varm og intim stemning.

Greni kommenterte temperaturen flere ganger og underholdt publikum med morsomme anekdoter fra indre bykjerne i Oslo, der mange av hans temaer er hentet.

Størst lykke gjorde kommentaren om konserten som Greni hadde sett kvelden før, der artisten Ane Brun opptrådte som gjest under Polarjazz. Øystein Greni roste Brun-konserten og gjorde karakteristiske armbevegelser, mens han kommenterte at han også kunne bevege armene som Ane Brun hadde gjort kvelden før.

Det ble almen jubel da Ane Brun ga seg til kjenne som en av gjestene i det tettpakkede lokale, noe Greni var uvitende om.

Stinn brakke på Gruvelageret

Stinn brakk på Gruvelageret, og skjult i mengden satt artisten Ane Brun som publikum hos en uvitende Øystein Greni

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Med Ane Brun som korist

– Dette ville jeg ikke turt for fire år siden, innrømmet han åpent til publikum. Og så inviterte han Ane Brun til å kore på avslutningsnummeret med Stones-låten Wild Horses, noe som fikk temperaturen til å stige ytterligere i lokalet.

Ane Brun og Øystein Greni i Longyearbyen

En lattermild Ane Brun reiste seg på oppfordring og koret Greni på avslutningsnummeret til stor glede for tilhørerne.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Også noen av de andre bosettingene har fått en smak av festivalen. Artistene som fløy for å ha konsert i Barentsburg klarte å lande. Så Svalbards russiske befolkning fikk del i musikkfestivalen, selv om den nordligste bosettingen i Ny-Ålesund måtte klare seg uten Polarjazz-konsert denne helga.

– Ny-Ålesund-folket har hatt besøk fra Polarjazz de siste par årene. Men å dra ut på tur er alltid væravhengig. Så avlysning må man regne med, sier festivalsjef Lasse Stener Hansen.

Polarjazz-sjefen er mektig fornøyd med årets festival som var den 20. i rekka.

– Alt gikk på skinner, alle konserter er utsolgt, kjempebra musikk og strålende publikum. Som festivalsjef har jeg ingen favoritter, påpeker han.

– Men nykommeren Fay Wildhagen gjorde særlig inntrykk. Et navn å merke seg, avslutter Stener Hansen.

Fay Wildhagen på Kulturhuset på Svalbard

Den største overraskelsen under årets Polarjazz var trolig Fay Wildhagen som målbandt publikum i hovedsalen på Kulturhuset.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK