NRK Meny
Normal

Bedrageritiltalt: – Tilgangen på kreditt var ikke noe problem

Entreprenøren og investoren Stig Henriksen forklarte seg i retten i Tromsø tirsdag.

Stig Henriksen

Stig Henriksen avviser alle anklager mot han i Nord-Troms tingrett.

Foto: NRK

– De første årene gikk det svært bra, vi tjente penger og markedet var godt. Tilgangen på kreditt var ikke noe problem.

Det sa den bedrageritiltalte tromsøentreprenøren Stig Henriksen i sin forklaring i Nord-Troms tingrett tirsdag.

Henriksen er tiltalt for grovt bedrageri av flere millioner kroner, i hovedsak fra Handelsbanken.

Avviste luksusliv for lånte penger

Tromsømannen avviste i sin forklaring at han har levd luksusliv for lånte penger. Han er blant annet tiltalt for å ha tatt opp lån som skulle brukes til utbygging, og i stedet brukt pengene til privat forbruk.

– Dette er ikke riktig, sa Henriksen i sin forklaring tirsdag.

– Dere må huske på at jeg ikke bare har lånt penger, jeg har også tjent penger, gode penger. Dette går fram av ligningen for årene 2003 til 2007. Jeg hadde i denne tiden er formue på opp mot 18 millioner kroner. Jeg tjente godt mens markedet var godt, sa han.

Henriksen viste til et bilkjøp, som har vært mye omtalt, både blant folk flest og i pressen.

– Jeg kjøpte en Porsche i 2005 eller 2006. Den kostet tre millioner kroner. Det var ikke for lånte penger, den ble kjøpt for mine egne, tjente penger, sa Henriksen.

Han la til at i dag er denne bilen, som var et samlerobjekt, verd 12 millioner kroner.

– Dette kan lett sjekkes, sa han.

Henriksen har nektet straffskyld på alle punkter. Tiltalen omfatter i alt ni punkter, og det er snakk om en strafferamme på inntil seks års fengsel.

De første fem dagene av straffesaken har gått med til å legge fram en svært omfattende dokumentasjon, og både aktor og forsvarer har gått gjennom flere hundre dokumenter, som er blant de viktigste bevisene i saken. Så først i dag, på hovedforhandlingens sjette dag, får den tiltalte slippe til med sin forklaring. Stig Henriksen har sagt at han ser fram til å fortelle sin versjon av saken. Han mener selv at han ikke har gjort noe straffbart, og mener han skal vise den gjennom sin forklaring.

Det er ventet at hans forklaring vil ta hele tirsdag og deler av onsdag.

Slått konkurs

I 2010 ble både firmaene hans, og Stig Henriksen personlig, slått konkurs med en samlet gjeld på over 40 millioner kroner.

Henriksen saksøkte Handelsbanken fordi de var villig til å låne han penger uten å advare han om at dette kunne gå galt. Handelsbanken blir i 2012 frifunnet på alle punkter, og Henriksen måtte dekke saksomkostninger på 1,5 millioner.