Hopp til innhold

BBC bringer musikk og kultur under nordlyset ut til radiolyttere i hele verden

– Vi bestemte oss for at vi ville finne den nordligste kulturbyen og fant Tromsø, sier programleder i BBCs Radio 3, Petroc Trelawny.

BBC i Tromsø

BBCs programleder Petroc Trelawny, her i midten, og hans stab fikk hjelp av NRK til å få sin direktesending fra Tromsø på lufta i England.

Foto: BBC

I fem dager har programleder Petroc Trelawny og hans kollegaer vært i Tromsø for å samle stoff til radiosendinger fra Nord-Norge i BBC. Onsdag sendte de en 2,5 times direkte frokostsending på BBCs kulturkanal fra ishavsbyen.

Det er i forbindelse med det BBC kaller «Northern Light season», «nordlyssesong», de sender programmer fra nord for den 60. breddegrad.

– Vi startet i helga med «Northern Light season» som handler om musikk og kultur her nord, i hovedsak i Europa, men også Russland og Det fjerne østen og Alaska og Nord-Amerika, forteller Trelawny til NRK.

Komponisten fra Senja

Det er Radio 3, som er BBC sin radiokanal for klassisk musikk og kultur som står for dette. Trelawny presenterer daglige klassisk musikk på denne kanalen.

– Vi bestemte oss for at vi ville finne den nordligste kulturbyen og fant Tromsø, sier han.

De har gjort opptak til et program som kalles «Music Matters» som skal sendes i neste uke og er et magasinprogram om musikk og kunst. Blant annet har de gjort et opptak med joiker Berit Alette Mienna. Hun joiket til vinden, sier han.

I programmet «Music Matters» skal det også handle om Nordnorsk symfoniorkester og dens spesielle organisering, ettersom den er delt mellom Tromsø og Bodø.

– Vi skal også lage noe om den elektroniske komponisten Geir Jensen fra Biosphere, som nå bor på Senja. Vi besøkte han på mandag og hadde en fantastisk dag på Senja.

Laster Twitter-innhold

Joikens historie

De har i tillegg gjort opptak med koret Arctic Voices og skal lage en stor feature på samisk musikk.

– Det skal handle om joiken, hva den betyr og hvordan den virker, og trusselen som var mot den samiske kulturen. Det at den i det hele tatt har overlevd når man tenker på det presset den har vært under, sier Trelawny.

Programmet skal sendes til helga.

God hjelp fra mange

Trelawny forteller at de i England er opptatt av vinteren i nord, av mørket og gløden på himmelen og hvordan det virker inn på folks liv og kultur. Han er takknemlig for hjelpen de har fått i byen.

– Folk har vært veldig imøtekommende, de har gjort alt for å hjelpe oss. Musikerne har stilt opp og vært så vennlig. Vi har vært på Prestvannet skole der ungene joiket. Og på Senja hadde vi det fantastisk, sier en fornøyd Trelawny.

Men nordlyset fikk de ikke se på grunn av været.

–Nei, dessverre. Jeg har sett nordlys før på Island, men Andy, min produsent, var så skuffet over at han ikke fikk se det. Men vi vil gjerne komme tilbake hit.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Flere nyheter fra Troms og Finnmark