Audun ble premiert for dette bildet under «naturfotografenes Oscar»

Wildlife photographer awards har igjen åpnet øynene for Audun Rikardsens spektakulære bilder. Sent tirsdag kveld ble han premiert for tre av dem.

Vinnerbildet til Audun Rikardsen

Audun Rikardsen brukte lang tid på å planlegge dette bildet for å få det helt perfekt. Tirsdag kveld ble han premiert under naturfotografenes versjon av Oscar i England.

Foto: Audun Rikardsen

Biolog og professor Audun Rikardsen har gjort seg kjent verden over for sine unike og oppsiktsvekkende bilder av dyr og natur – helst i en kombinasjon.

Tirsdag kveld var han til stede på Wildlife photographer awards, en premieutdeling som regnes som naturfotografenes Oscar.

Her sendes det inn rundt 50.000 bilder, og totalt 100 av dem blir premiert. Rikardsen mottok heder og ære for tre av sine bilder i tre forskjellige kategorier.

En av disse var bildet som også var hovedbildet i Ut i naturen – dokumentaren «Et eventyr gjennom linsa» som ble vist på NRK 1 i august. Bildet viser en spekkhugger under vann, og en fiskebåt over vann. Her ble han premiert i kategorien «Wildlife Photojournalist – single image».

– Det er en veldig god følelse å være tilbake her i det gode selskap. Man blir både ydmyk og beæret på samme tid over at man igjen er premiert blant verdens beste naturfotografer. At jeg nå er blitt premiert i tre forskjellige klasser er jo også en stor ære, sier Rikardsen, opprinnelig fra Steigen i Nordland, men bosatt i Tromsø.

Bildet har også blitt brukt som «reklamebilde» for konkurransen, før den offisielle offentliggjøringen. De to andre bildene ble vunnet i «Underwater» og «Mammals».

En rekke priser

Rikardsen kjøpte sitt første digitale kamera høsten 2009, og de senere årene har oppmerksomheten tatt av rundt fotografen. I fjor vant han en av verdens største priser for naturfotografer, porteføljeprisen på nettopp Wildlife photographer awards. Han har også blitt kåret til årets nordiske naturfotograf tre ganger og vunnet flere større internasjonale konkurranser.

- Det å bli premiert i flere av verdens største konkurranser er en stor hedersbevisning på at bildene mine holder høyt internasjonalt nivå, og det er jo også med på å drive meg videre til å strekke grensene. Samtidig gjør det at jeg får dekket en del av utgiftene mine økonomisk i form av salg av bilder, sier Rikardsen.

- Men den egentlige drivkraften og gevinsten kommer akkurat i det øyeblikket man skjønner at man har nådd et mål om et bilde man har jobbet lenge før. Det er det som virkelig gir meg energi.

Noen av de samme bildene kommer også til å gjøre det bra i noen andre store internasjonale konkurranser ut i den store verden, men dette blir ikke offentlig før litt senere i høst.

– Dette har vært et svært godt og helt vilt år for meg, over all forventning. Jeg synes det er en flott måte å få reklamert for vår vakre landsdel på, sier naturfotografen.

Se stjernefotografens favorittbilder

Auduns favorittbilder
Foto: Audun Rikardsen

Se «Et eventyr gjennom linsa»

Han er naturfotograf i verdensklasse. Audun Rikardsen har stadig en trang til å ta bilder som ingen før har sett maken til. Og han gjør det ikke enkelt for seg selv når han skal fange dyrene i linsa.