Åpnet Cora Sandels hemmelige brev

Brevene hadde ligget nedlåst i en bankboks i Tromsø i 50 år, da de ble åpnet torsdag.

Paul Henrik Kielland

I 50 år har Cora Sandels brev ligget nedlåst. Torsdag kan du følge åpningen av brevene direkte på nrk.no.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Brevene var pakket inn i brunt papir. Med fulgte en håndskrevet lapp, der det står at brevene skal holdes hemmelige i 50 år.

Brevene er ført i pennen av Sara Fabricius, best kjent under kunstnernavnet Cora Sandel.

I maskinskrift på det brune papiret stod det å lese:

Brev fra Sara Fabricius til Elisabeth Sinding-Larsen i årene 1898-1903.

Biblioteksjef Paul Henrik Kielland, brukte hvite hansker for da han åpnet brevene.

Han ble overrasket over antallet brev som i flere tiår har ligget i en bankboks i «rødbanken» i Tromsø etter at de ble gitt i gave til Tromsø bibliotek en gang på sekstitallet.

– Man kjenner igjen språket fra hennes litterære verker, sa litteraturforsker Henning Wærp ved UiT Norges arktiske universitet etter å ha tittet på brevene under åpningen.

Innholdet skal nå studeres nøye. Ved første øyensyn er det skildringer av dagliglivet i Tromsø som har fått størst plass.

Cora Sandels brev

Denne pakken inneholder en bunke brev som Sara Fabricius skrev i tidsrommet 1898 til 1903.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Vokste opp i Oslo

Sara Fabricius var født i Christiania i 1880, og vokste opp i Huitfeldts gate. I samme bygård bodde Elisabeth Sinding-Larsen, og de to jentene ble venninner.

Da Sara var tolv år gammel fikk faren ny jobb, og hele familien flyttet nordover til Tromsø. Igjen i hovedstaden satt barndomsvenninnen Elisabeth, og de to jentene måtte holde kontakten ved hjelp av brev.

Det er brevene fra Sara som nå er i bibliotekets eie, skrevet i tidsrommet 1898 til 1903.

Ifølge Kielland er brevene spennende, fordi det var på den tiden Sara gjorde seg erfaringene som senere dannet grunnlaget for Alberte-trilogien og andre bøker om Tromsø.

– Dette er en skatt som kan belyse en litteraturhistorie som er sterkt knyttet til Tromsø, sier Kielland.

Cora sandel

Hun var døpt Sara Fabricius, men tok Cora Sandel som kunstnernavn.

– Privat person

Også litteraturforsker Henning Wærp håper brevene kan si noe om Sara Fabricius' forhold til Tromsø. Ifølge Wærp var åra i Tromsø viktige, fordi de dannet grunnlaget for en rekke bøker og noveller.

– Hun bodde over 50 år i Sverige, men skrev aldri noe om Sverige. I tillegg til Paris (hun bodde i Frankrike fra 1905 til 1921, journ.anm.), er det Tromsø og Nord-Norge som er landskapet, forteller Wærp.

Henning Wærp

Henning Wærp er litteraturforsker ved Universitetet i Tromsø, og en av landets fremste eksperter på Cora Sandel.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Trolig var det Sinding-Larsens familie som gav brevene til Tromsø bibliotek på midten av sekstitallet. Med pakken fulgte en klausul om at brevene skulle holdes hemmelige i 50 år. Hvorfor brevene fikk denne klausulen er ukjent, men Wærp tror ikke det er fordi brevene inneholder sprengstoff. Han tror heller at det handler om at giverne ville respektere Sara Fabricius' personlighet.

– Hun var en veldig privat person. Det har aldri vært noe fuzz rundt hennes liv og levnet, slik det er med Hamsun, sier Wærp.

Men han understreker:

– Det er Petter Dass, Knut Hamsun og Cora Sandels som er Nord-Norges tre store forfattere, mener Wærp.