Andhøy: – Vi fortsetter frihetskampen

Jarle Andhøys seiltur til Antarktis er igjen hovedtema når eventyreren må møte i Hålogaland lagmannsrett.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy mener påtalemyndigheten og Norsk Polarinstitutt er helt ut av kurs.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Når det gjelder behandlingen av Antarktisspørsmålet er det et politisk spørsmål som fort kan havne i Høyesterett. Så det overrasker meg ikke, sier Jarle Andhøy.

Eventyreren ble i februar i år frifunnet i Nord-Troms tingrett etter en seiltur til Antarktis med argentinske godkjenninger.

NRK meldte torsdag at Hålogaland lagmannsrett har valgt å behandle anken fra påtalemyndigheten. De mener Andøy er en profesjonell aktør og burde visst om regelverket om at det er norske myndigheter som skal gi tillatelse til slike reiser.

Den omstridte ekspedisjonen fant sted i mars og april i fjor, Med på turen var blant andre komikeren Anne Kat. Hærland og artisten Petter Baarli.

– Helt ut av kurs

Andhøy mener påtalemyndigheten finner på ulike argumenter hver gang.

– Det er bare byråkratisk tullball når Norsk Polarinstitutt hevder at de er eneste aktør i verden som skal behandle en søknad fra meg for å seile til Antarktis. Der er påtalemyndigheten og Norsk Polarinstitutt helt ut av kurs, sier Andhøy.

– Antarktistraktaten er pinnende klar på at hvilken som helst av Antarktistraktatens medlemsland kan gi slike tillatelser. Det har jeg fått, og det har jeg fått av Argentina.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy gir ikke opp kampen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Fortsetter kampen

Andhøy holder på å klargjøre for Piratfestivalen i Tønsberg når NRK snakker med han. Han er behersket over nyheten om at han igjen må møte i retten i Tromsø.

Men han forteller at han står klar for å kjempe videre for friheten.

– Internasjonalt farvann er tilgjengelig for alle, og kongerike Norge sine påfunn må begrenses til nasjonalt farvann og ikke ut i internasjonalt farvann der Norge har forpliktelser gjennom havrettskonvensjonen og Antarktistraktaten. Så vi fortsetter frihetskampen, sier Andhøy.

– Jeg kommer aldri til å søke Norge om noe som helst for å ferdes i internasjonalt farvann. Det kommer jeg aldri til å gjøre, uansett hva de byråkratnissene i Norsk Polarinstitutt og påtalemyndighet finner på.