Alta slo Tromsø ut av cupen

Alta vant 1-0 over Tromsø.

Alta til cupkvartfinale

Det var stor jubel i Finnmarkshallen da Alta IF onsdag skrev fotballhistorie - som første lag fra Finnmark har de spilt seg opp til kvartfinaleplass i cupen.

Heroisk innsats har gitt Finnmark et lag i kvartfinalen av cupen for første gang.

Det var fullt hus i Finnmarkshallen - med 1300 tilskuere - når Alta og Tromsø sparket i gang 4.runde-oppgjøret i NM-cupen onsdag kl.18.00.

Det var ventet at Alta ville gå ut uten respekt for sine naboer i vest - spørsmålet var bare hvor lenge den strategien ville holde.

I første omgang tok Alta ledelsen etter 27 minutter. Aleksandar Vasilev satte ballen i mål og den 25-årige forsvarsspilleren fra Makedonia scoret med det sitt første mål for Alta.

– Det er ikke så ofte jeg scorer, så det var moro at det skjedde i dag, sa målscoreren Vasilev til NRK etter kampen. Han er inne i sin andre sesong i Alta.

Etter pausen var det flere store sjanser til begge lag, men Alta klarte å holde stand mot TIL - som ligger på 2.plass i eliteserien for øyeblikket.

– Det var helt greit ettersom vi ikke var gode nok i dag. Vi skapte lite i dag og var fantasiløse, mens de jobbet beinhardt, sa Tromsø-trener Per Mathias Høgmo til NRK etter kampen.

Resultatet ble 1-0 til Alta - som dermed kan glede seg over en kvartfinaleplass i cupen for første gang.

Følg kampen underveis her!

Som forventet startet Alta aggresivt og hadde sin første store sjanse etter få minutter. Magnus Nikolaisen skyter fra rundt 12 meter, men Marcus Sahlman redder glimrende. Like etterpå får hjemmelaget en halvsjanse etter innlegg fra samme mann.

10 minutter inn i kampen er det stillingskrig, men Ngom får en halvsjanse fra 16-meter etter at Bjørk bommer på ballen. Han får imidlertid et dårlig treff.

Etter 14 minutter Alta vinner storparten av duellene.

– Vi har fått en fin start, synd vi ikke får satt ballen på de sjansene vi har fått, sier assistentrener til Alta, Rune Repvik, som legger til at TIL ikke har overrasket dem med måten de spiller på.

20 minutter: Tromsøs Ciss må byttes ut etter en overtråkk - inn på banen kommer Hans Åge Yndestad.

22 minutter: Nystrøm få en sjanse da han blir satt opp av Andersen, og blir alene med keeper. Får ikke stokket beina og Tromsø går glipp av sin største sjanse så langt i kampen.

26 minutter: Frispark fra 25 meter. Altas Vassillev banker ballen inn bak Sahlman, og det er dermed 1-0 til hjemmelaget. Ballen treffer bakken før den går i mål til venstre for Sahlman, som kanskje burde gjort det bedre der.

– Vi leder fortjent sier, Rune Repvik.

29 minutter: Vassilev prøver seg på nytt fra litt lengre hold, men skuddet går over og utenfor. Det er bra stemning i hallen nå.

31 minutter: Petter Larsen skyter fra 25 meter. Greit forsøk, men utenfor.

– Det fortsatt lenge igjen av kampen, og vi lar oss ikke stresse av å ligge under. Men vi sliter litt mot et aggressivt Alta. All ære til dem for det, sier sportsdirektør i TIL Morten Kræmer.

36 minutter: Remi Johansen får en kjempesjanse fra få meter foran mål etter et innlegg fra venstre, men Altakeeperen får slengt hendene i været å slår ballen over målet. Meget god redning av svensken.

Tromsø IL mot Alta

Tromsø måtte gå til pause uten utligning. Alta leder 1-0.

41 minutter: Rushfeldt får nesten snappet et tilbakspill fra Vegard Braaten, men keeper får såvidt klarert.

PAUSE: God omgang av Alta som har hindret Tromsø skape farligheter fra midtbaneposisjon, noe som har resultert i mye langt mot Rushfeldt - TIL hadde en stor sjanse.

Alta-trener Berger beskriver pausefølelse som grei og påpeker viktigheten av å stå opp også i andre omgang. Treneren vil at laget skal holde litt i ballen, slik at de ikke skal løpe seg tom i andre omgang.

– Da blir det tøft, sier Berger.

– Vi føler vi har mye av banespillet, men sliter med å skape store sjanser, sier Kræmer for Tromsø.

Andre omgang starter med et farlig frispark fra 20 meter av Remi Johansen, men keeper får fistet den over. Tromsø har tatt grep om kampen fra start av andre omgang.

51 minutter: Megesjanse for Alta, innlegg fra Nicolaisen og Ngom skal bare sette den i mål fra 5 meter - nesten på åpen kasse, men klarer å sette ballen utenfor. Fint angrep av Alta.

52 minutter: TIL kommer rundt på venstre, men innlegget blir blokkert til corner som ikke blir noe av.

58 minutter: TIL presser på for utligning, men det blir mye nesten i duellene inne i Altas 16-meter.

61 minutter: Godt skudd fra Drage for TIL, men treffer midt på keeper fra kanten av 16-meteren.

63 minutter: Bytte for Tromsø. Inn med Mohammad Ahamad - ut med Steffen Nystrøm. TIL får nå stor fart i tospann med Rushfeldt. Dette begynner å se ut som en forsvarskamp for Alta.

– Alta gjør det vanskelig for oss. Dem ligger med elleve mann i forsvar, og satser på kontringer. Vi må rundt på kantene for å skape sjanser, sier Steffen Nystrøm som er byttet ut.

68 minutter: TIL står høyt og har ballen mye, men Alta truer forsvaret deres med forskøk på kontringer. Magnus Nikolaisen som har vært god for hjemmelaget kommer nesten igjennom etter pasning fra Ngom.

– Det er enda lenge igjen av kampen, sier Nystrøm fra TIL.

73 minutter: Alta ligger særdeles dypt nå. Storscorer Vegard Braaten opptrer nærmest som en venstreback med fire stoppere innenfor seg nå. Tromsø får frisark på 35 meter, men den går inn til keeper fra Thomas Drage.

74 minutter: Bra sjanse for TIL. Rushfeldt drar av to mann og får skutt, men Alta får snappet returen.

78 minutter: Jacob Nilsson ligger nede med krampe. 12 minutter igjen av ordinær tid, men det begynner å gå på stumpene for finnmarkingene - flere sliter med krampe nå.

79 minutter: Gode kombinasjoner av TIL ender med et skudd fra Rushfeldt, men det går over.

80 minutter: Alta bytter ut Magnus Nikolaisen - Dag Andreas Balto kommer inn.

85 minutter: Alta vinner en corner fra venstre, forsøker å holde ballen ved hjørneflagget.

– Jeg er overbevist om at vi får en sjanse til, sier Kræmer.

87 minutter: Bjørck spiller nå spiss for TIL.

89 minutter: Tilløp til knuffing mellom Erlandsen og Rushfeldt etter en duell i feltet til Alta. Dommeren snakker til begge.

90 minutter: Gigasjanse for Bjørck. Skal sette den i åpen kasse fra fire meter, men klarer å sette den utenfor. Var det sjansen Kræmer snakket om?

Her er lagoppstillingen:

Alta - 4-3-3: Samuel Dirscher - Jacob Nilsson - Aleksander Vassilev - Markus Rolandsen - Eirik Erlandsen - Petter Tiller Larsen - Mika Niskala - Håvard Nome - Magnus Nikolaisen - Vegard Båtnes Braaten, Sega Ngom.

Tromsø - 4-4-2: Marcus Sahlman - Tom Høgli - Tore Reginiussen - Fredrik Bjørck - Saliou Ciss - Remi Johansen - Magnus Andersen - Ruben Yttergård Jenssen - Thomas Drage - Steffen Nystrøm - Sigurd Rushfeldt.