NRK Meny
Normal

«En god, men lite sannsynlig, løsning»

KOMMENTAR: Kan være en god løsning. Men den er lite sannsynlig, skriver NRK Troms sin fotball-kommentator Gunnar Grindstein.

Tromsø IL - Bodø/Glimt 3 - 1

Jubel og lettelse blant TIL-spillerne etter seier og videre spill i eliteserien etter kampen Tromsø IL-Bodø/Glimt på Alfheim stadion for en drøy uke siden. Nå prøver TIL å beholde toppscorer Zdenek Ondrasek også i 2016. Kan være en god løsning, mener NRKs Gunnar Grindstein.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Kanskje var ikke klassikeren mot Bodø/Glimt avskjedskampen til Zdenek Ondrasek likevel. I dag bekrefter TILs sportssjef Svein-Morten Johansen at klubben har hatt en god prat med tsjekkeren – og tilbudt han en ny kontrakt.

På ett år.

Ikke akkurat helt vanlig i dagens toppfotball, men kanskje ikke så dumt. For etter tre sesonger i Tromsø, ville det vært sjanseløst å få Ondrasek til å tegne en ny, langsiktig avtale. Men dersom han ikke får et tilbud fra en annen klubb i en annen liga han synes er interessant nok, så er han ikke fremmed for å gå på én ny sesong i Tromsø.

Den kan være en god løsning.

Det enkleste ville være å kritisere dette – i det perspektivet at det er en tid for alt. Og at Ondrasek har gjort sitt i Tromsø. Ikke minst med tanke på at han gikk nesten en hel høstsesong uten å score et eneste mål.
Men på tampen av sesongen fant Bård Flovik en rolle for Ondrasek – og en løsning sammen med Runar Espejord på topp – som ga uttelling. For begge. Og som TIL nå ønsker å sjekke ut om er mulig å utvikle videre. Ondrasek skulle ta duellene, oppspillene, krige med midtstopperne – Espejord søke rommene og avslutningene.

Det fungerte.

Og det fungerte så bra at grepet var avgjørende for at TIL berget plassen, med seks mål i to strake hjemmeseire. Fire av dem signert Ondrasek og Espejord.

I Ondrasek vet TIL hva de hadde – og hva de eventuelt får én sesong til. En hardtarbeidende og ærlig spiller. Og en fyr som bryr seg om klubben og lagkameratene. Gode spisser til en rimelig pris er ikke lette å finne. Og sånn sett vil TIL kjøpe seg mer tid dersom Ondrasek faktisk forlenger med ett år.

Spørsmålet nå er jo om Ondrasek virkelig ønsker å bli. Så vidt jeg skjønner må han ned i lønn – hvis ikke eksterne krefter bidrar – en modell jeg i så fall slett ikke liker. Avtalen TIL i sin tid inngikk med Sead Ramovic, som fikk ei årslønn på fire millioner, var et svært uheldig signal. Det skjønte alle litt for sent, dessverre.

Uansett, det er selvsagt ingen krise om Ondrasek likevel forlater TIL – slik han mest sannsynlig gjør. Men en knallgod vårsesong i TIL, kan åpne nye muligheter for tsjekkeren. Og hjelpe Gutan til en god start på 2016-sesongen.

Det trengs etter et 2015 i gjørma i 29 av 30 serierunder …