«Årets unge bonde»: – Jeg har aldri vært så nervøs før, men aldri så glad heller

Mats Jacobsen (30) sa opp jobben i transportfirmaet for å starte opp matproduksjon på familiegården. Nå er han kåret til å bli årets unge bonde.

geit5

Mats Jacobsen driver økologisk gårdsdrift på Berg utenfor Tromsø.

Foto: pia tøhaug / nrk

– Det er bare helt fantastisk! Det er utrolig artig å bli satt pris på av folket og juryen. Jeg har aldri vært så nervøs før, men aldri så glad heller, sier Jacobsen etter prisutdelinga.

– Mitt mål med dette er å bevise at det går an å drive på denne måten. Jeg vil også bane litt vei for andre unge bønder og vise at de ikke bare må ta over andre gårder og investere stort for å få et liv som bonde til å fungere. Det går an å drive en gård som i gamle dager, sier bonden som satser på økologisk gårdsdrift.

Han driver gården Jacobsen på Berg utenfor Tromsø, og er kjent for å adoptere bort geiter til familier. Familiene er med på alt som skjer fra kjeene blir født til de blir slaktet. Adoptivfamilien får kjøtt og skinn fra geita, og slik lærer de om matproduksjon.

Jacobsen ble valgt ut blant 349 nominerte. Kriteriene for å bli nominert og ikke minst for å vinne «Årets unge bonde» er at bonden skal være matprodusent, under 35 år og må være et godt forbilde. Målet med denne kåringen er å øke oppmerksomheten rundt norsk landbruk og å fokusere på kvalitetsrik, norsk mat.

Dyrevelferd og miljøgevinster

Mats Hegg Jacobsen

Mats Jacobsen jublet etter prisutdelingen, der det ble klart at han kunne smykke seg med tittelen «Årets unge bonde».

Foto: Privat

Kåringa fant sted på landbruksmessa Agroteknikk på Lillestrøm lørdag 28. november, hvor juryen ga følgende begrunnelse for sin avgjørelse:

«Vinneren av Årets unge bonde, kombinerer det å spre kunnskap om landbruket og økologisk produksjon med vekst på en måte som juryen har latt seg imponere av. Vinneren utdanner befolkningen om det å bruke alle ressursene vi har, noe store deler av samfunnet kanskje har glemt. Årets unge bonde driver økologisk, og er med på å formidle gleden ved økologi, og hva denne måten å drive landbruk på gir av dyrevelferd, miljøgevinster og ikke minst god smak.

Årets unge bonde strekker seg langt for å bidra til samfunnet gjennom fokus på bærekraft, kunnskapsspredning og dyrevelferd. Det er en person som er ansvarlig, innovativ og inspirerende.»

- Et fantastisk forbilde

Troms Bonde- og Småbrukarlag gratulerte Jacobsen med utnevnelsen.

– Han har det som skal til for å få norsk landbruk videre, nemlig en jordnærhet og en tro på de grunnleggende nære verdier som blir glemt i dagens volum- og vekstjag. Å utnytte de ressursene gården har er det eneste bærekraftige, og Mats er et fantastisk forbilde i så måte, sier fylkesleder Birger Bull.