NRK Meny
Normal

– Vinden er på sitt sterkeste i Longyearbyen nå

Meteorologisk institutt melder at vinden i Longyearbyen på Svalbard vil være på sitt sterkeste fra nå og fram til klokka 08 lørdag morgen.

Orkan på Svalbard

Meteorologene har økt overvåkning for Spitsbergen. Det ventes østlig sterk storm, og natt til lørdag kan det bli perioder med orkan.

Foto: Torgeir Prytz / NTB Scanpix

Laster Twitter-innhold

Alle flyavganger til og fra Longyearbyen er kansellert på grunn av kraftige vindkast som feier over Svalbard fredag kveld. Det er ventet vindkast på opptil 45 meter i sekundet, mens det natt til lørdag kan bli perioder med orkan.

Torsdag ba lokalstyret i Longyearbyen folk om å holde seg inne mens uværet herjer. De fleste har fulgt den oppfordringen, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg hos Sysselmannen på Svalbard.

– Vinduene er dekket av snø, så det føles som å være inne i en snøhule. Det snør tett, og vinden øker stadig. Det blåser visst enda sterkere i Adventdalen utenfor byen, sier hun til NTB.

Se video utenfor satellittstasjonen på Platåbergen overfor Longyearbyen:

Film utenfor satellittstasjonen på Platåberget overfor Longyearbyen.

Foto: Tommy Simonsen

Ber folk holde seg unna havneområdet

Statsmeteorolog Matilda Hallerstig i Meteorologisk institutt beskriver de ventede vindkastene som «skumle».

– Det er ofte de som gjør mest skade, sier hun til Svalbardposten.

Orkan på Svalbard

Vinden skal avta lørdag morgen i sør, og om kvelden også i nord.

Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix

Sysselmann Kjerstin Askholt fortalte til NRK fredag ettermiddag at de overvåker situasjonen fortløpende og øker beredskapen om det blir nødvendig.

– Meteorologisk institutt har fortsatt økt overvåkning av hvordan uværet utvikler seg. Vi er i tett dialog med de og legger fortløpende informasjon ut på vår hjemmeside. Det ligger også god informasjon på yr og på lokalstyrets hjemmesider, sa Askholt.

Port of Longyearbyen skriver på sin Facebook-side at sjøen slår inn over kaia og legger igjen et tykt lag med «salt-slush».

– Vi anbefaler absolutt ingen å ferdes i havneområdet, skriver de.