NRK Meny
Normal

– TIL den beste medisin mot kreften

Gutan klarte opprykk. Nå skal supersupporter Trond Grimstad vinne sin kamp mot prostatakreften. Full av optimisme etter operasjon.

Trond Grimstad på Drammen Sykehus

Trond Grimstad ble operert for prostatakreft på Drammen Sykehus tirsdag denne uka. Og har fått lykkeønskninger fra hele landet.

Foto: Privat

Veien TILbake
Foto: Tobias Schreuder / NRK

I nettserien «Veien TILbake» har du blitt kjent med den usedvanlig lidenskapelige TIL-supporten Trond Grimstad, bosatt utenfor Drammen.

Midt i serieinnspurten og kampen om opprykk for sitt kjære Tromsø IL, fikk den 53-årige bussjåføren kreftdiagnosen etter en legesjekk.

– En sjokkbeskjed å få, sier Grimstad til NRK.

  • SE HER! Trond Grimstad kan du blir kjent med i vår oppsummering av 2014-sesongen her:
TIL-sesongen 2014. Det ble opprykk på første forsøk. Her er Veien TILbake, NRK Troms sin nettserie om sesongen.

TIL-sesongen 2014. Det ble opprykk på første forsøk. Her er Veien TILbake, NRK Troms sin nettserie om sesongen. Et sammendrag på 30 minutter.

Men før innleggelsen på Drammen Sykehus sist søndag, fikk han permisjon for å se TILs serieavslutning mot HamKam på Briskeby. Tre dager senere våknet han opp på sykehuset etter et større inngrep.

– TIL er den beste medisinen mot kreften. Klubben har stilt opp veldig for meg. Det er helt utrolig. Og noe jeg er evig takknemlig for, sier Grimstad.

Åpen om kreftsykdommen

På sin Facebook-profil har Grimstad vært åpen om sykdommen som nå har rammet. Det fikk også TIL-trener Steinar Nilsen med seg. Derfor inviterte Nilsen den parykk-prydende TIL-supporteren inn i garderoben etter 4-1-seieren på Hamar i sesongavslutningen.

– Jeg var totalt uforberedt når Steinar kom bort til oss supportere, pekte på meg og vinket meg ned til gjerdet. Så sa han at jeg skulle få være med inn i garderoben. Og det er jo et himmelrike på jord for en supporter å få lov å være med inn i garderoben til heltene sine, sier Grimstad.

Trond Grimstad

– Nå er vi tilbake i eliteserien. Og der skal vi være! Trond Grimstad etter HamKam-TIL på Briskeby. Der fikk han komme i garderoben etter kampen.

Foto: Isberget

Han fikk også være med på «sa-sa-sa»-seiersropet. Og så kom den meget personlige gesten fra Steinar Nilsen og Gutan.

– Vi har kjempet en kamp om opprykk. Og vi vet at du har en kamp å kjempe du også nå, sa Nilsen.

Så fikk jeg et kort med alle navnene på. Da kjente jeg at tårene presset på.

Trond Grimstad

– Så fikk jeg et kort med alle navnene på. Da kjente jeg at tårene presset på. Det var stort – og det var generøst – og et veldig spesielt øyeblikk, forteller Trond Grimstad til NRK.

Viktig budskap til andre menn

Fra sykesenga på Drammen Sykehus er Grimstad fast bestemt på å vinne sin personlige kamp. Han vil se TIL vinne på bortebane, også i eliteserien.

Derfor har Grimstad også et viktig budskap til menn som nøler med å gå til legen.

– Ikke vent. Hør på «kjerringa». Det gjorde jeg. Det var ho som fikk meg til legen når symptomene på unormal vannlating kom. Marerittet er å få beskjed hos legen om at du har prostatakreft med full spredning. Da stiller saken seg mye verre enn i mitt tilfelle, sier Trond Grimstad.

– Jeg har fått fjernet prostata og fire lymfeknuter. Legen sa det var en stor operasjon, men jeg satser på å være hjemme over helga, sier Grimstad, som alltid full av optimisme.

Fra Alfheim ønsker TIL-trener Steinar Nilsen god bedring.

Steinar Nilsen

– Vi har kjempet en kamp om opprykk. Og vi vet at du har en kamp å kjempe du også nå, er budskapet fra Steinar Nilsen til Trond Grimstad.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Trond må bare stå på og fighte sin kamp. Så skal han vite at vi er der og støtter han veldig i forhold til den fighten. Trond og vi har vært venner en lengre periode. Og han er en supporter som bidrar på en fantastisk måte, sier Nilsen.

– Kanskje du kan bidra med garantier om en god dose borteseire i 2015?

– He, he. Vi gleder oss til å treffe Trond igjen også neste år. Vi skal holde tett kontakt framover og følge med hvordan det går, sier Nilsen.

Fornøyd trener

Sjøl er Nilsen selvsagt tilfreds med å ha klart å levere det som var det store målet i 2014:

Opprykk.

– Nøkkelen har vært hardt arbeid. Og fokus på treningshverdagen. Vi har i tillegg vært rå på laguttak. Og flinke til å se bak resultatene, hva som har vært gode prestasjoner, og hva som har vært dårlige prestasjoner, sier Nilsen.

Han er også meget godt fornøyd med at flere av de unge spillerne fra egne rekker har tatt store steg. Og å ha truffet på signeringene av Simen Wangberg (Brann) og Jonas Johansen (TUIL) før sesongstart.

Steinar Nilsen og Bård Flovik

Steinar Nilsen og Bård Flovik ble møtt med blomster og champagne av TIL-supporterne etter kampen mot HamKam på Briskeby sist helg.

Foto: Isberget

– To meget viktige signeringer for oss. I tillegg til det de har levert på banen, har de også bidratt til å samle garderoben i forhold til miljø. Det er ekstremt viktig for å kunne skape resultater, sier Steinar Nilsen.

Planleggingen av comebacket i eliteserien er i gang. Sesongoppkjøringen starter i midten av januar. I februar blir det La Manga-tur.

– Hvordan troppen blir seende ut, vet vi ikke ennå. Det blir nok ingen nyheter herfra på ei stund, smiler Steinar Nilsen.

Mer enn tilfreds med å ha ledet Tromsø Idrettslag tilbake i det gode selskap.

Espejord uten seriemål

Den av frontfigurene i nettserien «Veien TILbake» som ikke fikk den helt store sesongen, var spisstalentet Runar Espejord. 18-åringen scoret i cupen mot Glimt. Og i E-cupen. Og på G18-landslaget.

Men i 1. divisjon ble det ingen mål. Og kun én eneste seriekamp fra start.

Runar Espejord

Runar Espejord var det unge spisstalentet som skulle få mye spilletid i 1. divisjon. Han startet kun én seriekamp. Og scoret mot Glimt i cupen og Santos i E-cupen.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Det ble nok litt lite spilletid både i 1. divisjon og 3. divisjon. Alt i alt skulle jeg gjerne spilt flere kamper i år, sier Espejord.

– Hvorfor ble det slik?

– Kanskje fordi jeg har fått den spilletiden jeg har fortjent. Jeg har ikke vært god nok, rett og slett. Derfor har jeg tenkt å bruke vinteren godt slik at jeg får mer spilletid neste sesong. Jeg må levere bedre, innrømmer Espejord.

Kaptein Miika Koppinen (36) spilte 18 av 30 seriekamper fra start. Han har nå lagt fotballskoene på hylla. Zdenek Ondrasek (25) endte opp som toppscorer til slutt med 16 seriemål.

– Men jeg ville nådd 20 om jeg ikke hadde sparket i stanga mot Bærum 16. mai. Tåskaden ødela mye for meg i sommer, sier Ondrasek.

Om han blir med TIL opp i eliteserien, vet han ikke ennå.

– Men jeg har kontrakt med TIL ut 2015-sesongen. Og har ingen andre tilbud nå, sier Ondrasek.