NRK Meny
Normal

– Tidenes viktigste scoring for Tromsø

Alle med hjerte for Tromsø IL husker bortekampen mot Rosenborg i 2003. Morten Gamst Pedersen var selv på banen under dramaet. På søndag kan historien gjenta seg for «Gutan».

Kommentatoren kalte det den viktigste scoringen i TILs historie, da Anre Vidar Moen headet inn 1-0 til Tromsø borte mot RBK,i siste serierunde i 2003.

Arne Vidar Moen tok TIL fra nedrykk til videre spill i eliteserien med det legendariske hodestøtet i 2003.

Det er siste serierunde av fotballsesongen 2003. I nedrykksstriden krangler Aalesund, Tromsø og Vålerenga. Bryne har allerede rykket ned.

VIF taper borte mot Brann, Aalesund slår Bryne, og på Lerkendal i Trondheim lever kampen fortsatt. Tromsø klorer seg fast mot serieleder Rosenborg på stillingen 0–0. De trenger tre poeng for å unngå nedrykk.

Steinar Nilsen slår en corner fra høyre. Klokka har bikka 90 minutter for lenge siden. Roseborg prøver å klarere, men TIL vinner ballen og slår inn på nytt. Det ender med et nytt hjørnespark, denne gangen fra venstre. Steinar Nilsen slår inn, ballen daler ned på femmeteren. Rosenborg-keeper Espen Johnsen prøver å komme ut og bokse ballen unna, men en klynge av spillere hindrer han. Opp fra kaoset rager Arne Vidar Moen. Om han treffer ballen med hodet eller skuldra er ikke lett å se, men ballen spretter inn i det tomme målet.

– Det er tidenes viktigste scoring for Tromsø, roper Anders Werner Øfsti fra kommentatorboksen på Lerkendal.

Jubel

TIL-spillerne Tommy Bertheussen, Miika Koppinen, Thomas Hafstad, Ole Andreas Nilsen, Arne Vidar Moen, Bjørn Johansen og Lars-Iver Strand jubler etter å ha berget plassen i eliteserien med 1-0-seier borte mot Rosenborg.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

DaCapo 13 år senere

Morten Gamst Pedersen var den første som kastet seg over Arne Vidar Moen da ballen trillet i mål for 13 år siden.

– Det var en morsom kamp, med mange sjanser begge veier. Det var en fantastisk følelse å score på overtid der, etter det prøvde vi bare å sparke ballen ned i Nidelven. Og da vi kom hjem ble vi jo tatt imot som om vi hadde vunnet serien, forteller Gamst Pedersen.

På søndag er TIL i en liknende situasjonen. Start er allerede klar for førstedivisjon, men over dem skiller tre poeng Stabæk, Lillestrøm, Bodø/Glimt og Tromsø i bunnstriden. TIL tar imot Odd på Alfheim. Odd kjemper om sølvmedaljen, «Gutan» har nedrykksspøkelset på skuldrene.

Med seier er plassen i eliteserien 2017 sikret. Med uavgjort kan TIL ende på kvalifiseringsplass, og med tap risikerer de å rykke ned.

Laster innhold, vennligst vent..

Selv om kampen i 2003 var en stor opplevelse for Morten Gamst Pedersen, håper den rutinerte spilleren at «Gutan» unngår den samme dramatikken på søndag.

– Det er viktig å ikkje gi opp før dommeren blåser, men vi avgjør det gjerne lenge før overtiden. Det er mange resultater som kan spille inn på utfallet, men vi må bare prøve å gjøre jobben vi skal gjøre, og sikre fortsatt kontrakt i eliteserien selv, sier han.

Mimrer

Christer Johnsgård fulgte kampen i 2003 hjemme på Senja. Morten Gamst Pedersen var selv på banen. Begge lar seg inspirere av det som skjedde den gang.

Foto: Jørn Resvoll / NRK