NRK Meny
Normal

– Stas å få fremheve hans verk på kvinnedagen

Den 8. mars, på selveste kvinnedagen, fremføres forestillingen «Han Arvid og livet» på Verdensteatret i Tromsø.

Trine Strand synger tekster av forfatteren Arvid Hanssen. 1. Sommer, 2. Kom sommarvijnn

Daglig leder for Arvid Hanssen dokumentasjonssenter i Dyrøy, Arne Ivar Hanssen, visekunstner Trine Strand og gitarist Christoffer Mathisen. Fremfører låtene Sommar og Kom sommarvind.

Forestillingen er et samarbeid mellom visekunstner Trine Strand og Arne Ivar Hanssen, daglig leder for Arvid Hanssen dokumentasjonssenter i Dyrøy. Her presenteres Arvid Hanssen gjennom sang, fortelling og bilder.

Koblingen til 8. mars har også røtter i forfatterens egen bakgrunn, mener Arne Ivar Hanssen som også er sønnen til Arvid Hanssen.

– Han var en moderat feminist. Med den oppveksten som var på 30-40-tallet var det naturlig for han å se hvem som berget hus, hjem og gård mens mennene var borte på fiske. Det preget han veldig, og det tok han med seg både i livet og i forfatterskapet.

Der er både «ho Vanna i Vågen» og lille Margit i Søsken på Guds jord-trilogien, og også i den andre romantrilogien han ga ut, Kjærestebåten, er mye av handlingen spunnet rundt skikkelsen Stine.

– En kulturskatt som er unik

Arne Ivar mener man kan lese en respekt for den innsatsen kvinnene gjorde i hans forfatterskap.

– En av de første litterære prisene han fikk, fikk han i 1976 for ungdomsboken «Randi til rors», som handler om en ung jente som vil bli fisker.

Også visekunstner Trine Strand synes det er naturlig å ha en forestilling 8. mars.

– For meg er den en ære å få være med å dele hans kulturskatter. Og ekstra stas å få lov å fremheve hans verk på selve kvinnedagen. Arvid Hanssen var ikke redd for å bane vei- også for oss kvinner- og sette lyst på likestilling. Han frontet jo oss kvinner.

Hun hadde sitt første møte med Arvid Hanssen da hun i 8.-klassen sang «Kom sommarvind». Det siste året har hun arbeidet mye med forfatterens tekster.

– Jeg ønsker også å gjøre sangene til mine. De har et budskap som skal fram og det er jeg som skal drive budskapet videre. Samtidig er jeg både ydmyk og stolt over å få lov til å synge hans tekster. Det er en kulturskatt som er unik.