– Ofte tenker jeg på hvorfor ikke alle er ute og ser på nordlyset når det er slik

Kvleden på lillejulaften tilbringer de aller fleste hjemme i varme hus. Tor-Ivar derimot sto natt til julaften et par timer i 15 minusgrader for å knipse dette bildet.

Julaften

Bildet 'O Holy Night' tok Tor-Ivar Næss natt til julaften.

Foto: Tor-Ivar Næss

– Det er en hobby ja, men det er en hobby jeg forsøker å få til å betale seg selv. Jeg selger jo bilder og slikt, både til nært og fjernt, sier mannen bak fotografiet.

For tre år siden bestemte Tor-Ivar Næss seg for at han trengte en ny hobby. For mye tid gikk med på å spille data, og han ville komme seg ut av huset. Dermed ble landskapsfotografi løsningen.

– Det er jo spennende, og det er viktig at hobbien ikke blir et slit, for det skal jo være morsomt å dra ut.

Tor-Ivar Næss

– Landskapsfotografi var interessen, vi har jo enormt mye fin natur rundt oss. Så ble det spisset mer og mer inn mot nordlys, sier han.

Næss merker stor interesse, spesielt fra utlandet. På nettsiden hans får han forespørsler om bilder og nordlysturer fra hele verden.

Nordlys hver dag?

– Det viktigste for å få gode bilder er jo været, at det er klart, det er kun da man har mulighet til å se det. Det er jo nordlys stort sett hver dag, det er egentlig veldig sjeldent at det ikke er noe på himmelen, sier han.

Likevel er nordlysvarselet et godt hjelpemiddel.

– Man får de mest spektakulære bildene om det er meldt mye nordlys. Styrken på nordlysbølgene gjør at du ofte får lillafargene i tillegg til det vanlige grønne, og da blir bildene litt mer spektakulære, sier han.

The Flipside

Næss forteller at han prøver å variere stendene han fotograferer nordlyset, så han ikke 'bruker opp' stedene.

Foto: Tor Ivar Næss

Håper på flere jule-ekskursjoner

I fjor var han ute hver dag det var klart vær, i alt fra to til syv timer om natten. I år tar han det litt roligere, men det blir likevel ukentlige turer med nordlysjakt.

– Det er jo spennende, og det er viktig at hobbyen ikke blir et slit, for det skal jo være morsomt å dra ut. Men nå prøver jeg å bare dra ut de dagene der det er mye nordlys, og få de skikkelig gode bildene, sier han.

– De kveldene der det virkelig eksploderer på himmelen, da er det utrolig artig å være ute. Da tenker jeg ofte på hvorfor ikke alle andre er ute og ser på nordlyset når det er så fargesprakende og stort.

Tor-Ivar Næss

Det er for øyeblikket overskyet i Sørkjosen i Troms hvor han bor, men han håper det vil klarne opp så det kan bli noen flere utflukter i juleferien.

– I jula blir det flere bilder om været tillater det. Nå er det jo greie temperaturer, da jeg tok bildet natt til julaften så var det minus 15 grader, noe som fort blir kalt når man står med bare fingre for å knipse biler, sier han.

Tålmodighet det viktigste

Nordlys

Intenst nordlys i Troms.

Foto: Tor-Ivar Næss

– Det virker som det blir en del nordlysaktivitet de neste dagene, så det er bare å holde øye med himmelen fremover, sier han.

For litt ferskere nordlysfotografer anbefaler han først og fremst varme klær, og en god porsjon tålmodighet.

Stjerner

'A Sky Full of Stars' viser en fantastisk stjernehimmel.

Foto: Tor-Ivar Næss

–Tålmodighet er noe av det aller viktigste når man skal fotografere nordlys, for man blir gjerne stående noen timer. Nordlyset er slik at det pulserer veldig ofte i styrke, så hvis man vil ha det spektakulære bildet så må man som ofte stå og vente en stund på at nordlyset tar seg opp.

Fortsatt imponerende

Han drar som oftest ut alene, men noen ganger blir kjæresten eller andre fotografer med. Til tross for utallige fotograferte nordlys er han ennå ikke lei det imponerende himmelfenomenet.

Er nordlyset fortsatt imponerende for deg?

– Ja, de kveldene der det virkelig eksploderer på himmelen, da e det utrolig artig å være ute. Da tenker jeg ofte på hvorfor ikke alle andre er ute og ser på nordlyset når det er så fargesprakende og stort.

Se også videoen Tor-Ivar har lagt ut av nordlyset: