Hopp til innhold

Dette er Nordlys-tabbene du må unngå

Endelig har vi mørke kvelder igjen! Nordlys-entusiastene er for lengst i gang med fotosesongen. Her er sju feil som ferske fotografer bør unngå.

Nordlys

Hvis du stiller uforberedt til nordlysfotograferingen, kan du ende med å slite fælt ute i nattemørket. Finn helst en fin standplass mens det ennå er dagslys.

Foto: Knut-Sverre Horn

Det grunnleggende for nordlysfotografering har du sikkert fått med deg, men vi tar en kjapp reprise aller først:

Du trenger et kamera som kan stilles inn manuelt på lange lukkertider og stor blender, samt et noenlunde stabilt stativ. I et knipetak kan du selvsagt legge kameraet på et stødig underlag, men det gir deg dårlig kontroll, så skaff et stativ først som sist.

Unngå vibrasjon i kameraet

Også fokus må kunne stilles manuelt. I det minste må du kunne slå av autofokus etter at du har fokusert på månen eller et annet lysende punkt i det fjerne – alternativt på forgrunnen hvis den er det viktigste i bildet. (Merk deg at mange autofokus-objektiver fokuserer forbi uendelig; da kan du ikke vri fokusringen til den stopper.)

For å unngå vibrasjoner i kameraet når du trykker på utløseren, må du bruke en fjernutløser – enten trådløs eller med kabel. Alternativt kan du stille inn noen sekunders utløserforsinkelse på kameraer som har denne finessen.

Varme klær og sko, hodelykt og gjerne noe varmt i termosen gjør utflukten mer behagelig.

Dette er noen av de verste tabbene du kan gjøre som nordlys-fotograf:

Å vente til du har det perfekte utstyret

Nordlys

Bruk gjerne JPG hvis du vil ha ferdige bilder rett fra kameraet, men ta i så fall bilder i raw-format i tillegg. Råfiler inneholder mye mer informasjon, slik at man kan justere farger, kontrast og eksponering med svært godt resultat.

Foto: Knut-Sverre Horn

Proffe nordlysfotografer bruker gjerne lyssterke supervidvinkler i 15.000–20.000-kronersklassen og fullformatkameraer til enda stivere pris. Ikke la deg avskrekke: Du trenger ikke alt dette!

Enklere utstyr gir deg selvsagt en del begrensninger, men bruk det du har.
Med moderat lysstyrke klarer du ikke å fryse de raskeste bevegelsene i nordlyset, og med begrenset vidvinkel får du kanskje ikke med alt du gjerne vil ha på bildet. Men det er uansett fotografen som tar bildet, og det er alltid muligheter for den kreative.

Dessuten: Erfaringen du får er gull verd den dagen du eventuelt investerer i proff-utstyr.

Å glemme forberedelser i dagslys

Nordlys

Den avtagende månen er såvidt over horisonten.

Foto: Knut-Sverre Horn

Hvis du stiller uforberedt til nordlysfotograferingen, kan du ende med å slite fælt ute i nattemørket.

Først og fremst bør du vite hvor du kan ta deg trygt fram i terrenget.
I tillegg bør du sjekke hvor du kan fri utsikt.

Master og kraftledninger som er usynlige i mørket, blir skjemmende monstre mot himmelen på det ferdige bildet. Du lar deg kanskje ikke sjenere av de samme mastene til vanlig. Men når du skal vise fram naturen fra sin vakreste side, skjærer de i øynene!

Litt research på forhånd gir deg ikke bare muligheten til å unngå slike forstyrrelser. Du kan også finne fine forgrunner i form av fjell, trær, severdigheter og kulturminner – eller kanskje et stille vann der nordlyset kan speile seg.

Å være for kresen på vær og månefase

Nordlys Vadsø

Ikke være redd for å skru opp ISO-verdien til 800–1600 og enda mer.

Foto: Knut-Sverre Horn

Du trenger selvsagt noenlunde skyfri himmel for å se nordlyset. Men noen skydotter her og der trenger slett ikke ødelegge – i beste fall er drivende skyer et dekorativt tillegg til bildet.

Det kan bli fantastiske bilder når fullmånen til å lyse opp landskapet under nordlyset. Ulempen er at fullmånen fullstendig overstråler de svakere nordlys-utbruddene. De kommer bedre fram når månen er mindre.

Det samme gjør stjernene. I helt måneløse netter kan du kan skru opp kameraets ISO-verdi og få nordlysbilder der stjernehimmelen virkelig kommer til sin rett.
Husk også at du kan starte fotograferingen før det er helt mørkt. Er du heldig, får du en rødglødende rest av solnedgangen sammen med nordlyset!

Å sitte inne helt til nordlyset begynner å flamme

Du kan oppleve at nordlyset bygger seg opp ganske langsomt, men ofte kommer de flotte utbruddene med kort varsel. Og kanskje varer de ikke så mange minuttene heller. Når det først skjer, skal du helst ikke kaste bort tida med å kle på deg, gå ut og finne et fornuftig sted å fotografere. (Hvis du da ikke er fornøyd med å ha nærmeste gatelys og naboens garasje i forgrunnen.)

Nordlysjegere bør gjøre som andre jegere: Stille seg på en god post og vente tålmodig.

I Sør-Norge vil nordlyset dukke opp på nordhimmelen. Lenger nord kan kraftige utbrudd ses både rett oppover og i retning sør. Da er det fint å vente på et sted med fin utsikt i flest mulig retninger.

Å la deg lure av displayet

Når øynene dine har vennet seg til nattemørket, vil skjermen bak på kamerat lett kunne lure deg. Bildene vil se mye lysere ut enn de egentlig er. Du risikerer å komme hjem med kraftig undereksponerte bilder som må lysnes i etterbehandlingen, og i så fall får du unødvendig mye støy og grums i bildene.

Histogram

Bruk histogrammet i kameraet for å unngå feileksponering.

Foto: Knut-Sverre Horn

Løsningen er å sjekke histogrammet (se bildet for et eksempel på akseptabel eksponering). Hvis histogrammet derimot har et stort tomrom til høyre, er det en advarsel om undereksponering. Da må du øke enten lukkertiden, blenderen eller ISO-verdien.

Å ta bilder i bare jpeg-format

Hvis du ikke liker å drive med digital bildebehandling, er det selvsagt greit å ta bilder i jpeg-format. I alle fall om du er nøye med å stille inn hvitbalansen før fotograferingen.

Men gjør deg selv en tjeneste: Ta uansett bilder i raw-format i tillegg. Råfiler inneholder mye mer informasjon, slik at man kan justere farger, kontrast og eksponering med svært godt resultat.

Kanskje du får lyst til å lære mer om faget senere og jobbe med bildene selv. Hvis ikke, kan du alltids søke hjelp til å få det maksimale ut av fila når du tar ditt livs nordlysbilde.


Å være redd for høy ISO

Ikke være redd for å skru opp ISO-verdien til 800–1600 og kansjke enda mer. Moderne kameraer gir bra resultater på høy ISO, og nordlysbilder har så få fine detaljer at det tåler en del støyfjerning i Lightroom, Photoshop eller hva du nå bruker.

Nordlyset kan noen ganger flamme så rolig at det blir gode bilder med eksponering på et halvt minutt. (Selv om stjernene kan danne små avlange streker på så lang lukkertid.)

Men når himmelen virkelig danser i forrykende fart, er det best å nøye seg med noen svært få sekunder for å unngå at formasjonene flyter helt ut.


Bonustips:

Nordlys

Månen ser ut til å dette ned under eksponeringen. Enkelte stativhodet kan bli upålitelig i kulda, så sørg for å stramme godt til.

Foto: Knut-Sverre Horn
  • Du må gjerne hoppe og danse for å holde varmen, men ikke mens du tar bilde! Sørg for at tramping i bakken ikke forplanter seg til kameraet og gir uskarpe bilder.
  • Vær oppmerksom på at enkelte stativhoder kan bli trege i kulde. Stram til skikkelig for å unngå at det løsner under eksponeringen, ellers får du bilder der for eksempel månen «detter ned» (se bildet).
  • Kulde tar også hardt på batteriet. Ha et ekstra i en varm lomme.
  • Sjekk jevnlig om det danner seg dugg eller rim på frontlinsa, og puss ved behov. Behold dekselet på når du venter på nordlyset eller flytter deg til en ny plass.
  • En svak nøkkelring-lykt er et fint hjelpemiddel. Du kan bruke den til å sjekke kameraet uten å sette nattsynet ut av spill.
  • En kraftigere lykt kan brukes til å «male» forgrunnen med spennende lys.
  • Ikke gå hjem for tidlig. Selv om et kraftig nordlys dør ut, kan det fort blusse opp igjen.
  • Flere nettsider har gode nordlysvarsler. De kan være en grei rettesnor, men vær klar over at Nord-Norge ofte byr på flotte nordlys selv på dager med halvgode varsler. Du kan google «aurora forecast» eller gå til denne nettsiden - eller denne.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark