Hopp til innhold

– Klarer vi å motivere én, har vi nådd målet

Denne gjengen gjør seg klar for sitt livs skitur denne uken.

Foreningen uten grenser til Kebnekaise

Alt er pakket og klart før den strabasiøse turen opp Kebnekaise.

Foto: FilmUs

I ett og et halvt år har Vetle Holkestad Bertheussen og resten av gjengen bak foreningen «Opplevelser uten grenser» planlagt en tur litt utenom det vanlige. For på den ambisiøse fjellturen opp og ned Kebnekaise er det Olle Mathiasson som er hovedpersonen.

Mathiasson har sykdommen cerebral parese, og brenner for skikjøring og uteaktiviteter. Med god hjelp fra Holkestad Bertheussen og resten av følget, går nå turen til Sveriges aller høyeste fjell med sine 2106 meter over havet.

Og med turen blir de dessuten historiske.

– Vi vil bli de første som går opp og ned Kebnekaise med en med funksjonsnedsetting. Tidligere har noen vært på toppen, men aldri før kjørt ned så vidt jeg vet, sier Holkestad Bertheussen.

Vi vil nå ut til alle, og nå dem som sitter inne og sliter med å komme ut og som ikke har et aktivitetstilbud. Klarer vi å motivere én til å spørre om han eller hun kan stå på ski med oss, da har vi nådd målet.

Vetle Holkestad Bertheussen

– Vi ser hva skikjøring gjør med folk

Alle ledsagere i følget har erfaring fra skikjøring, og motivasjonen bak turen er klar.

– Vi ser hva skikjøring gjør med folk og hvilke gleder det gir. Vi vil nå ut til alle, og nå dem som sitter inne og sliter med å komme ut og som ikke har et aktivitetstilbud. Klarer vi å motivere én til å spørre om han eller hun kan stå på ski med oss, da har vi nådd målet. Ved å nå en kan vi nå flere, sier Holkestad Bertheussen.

(Artikkelen fortsetter under)

Olle Mathiasson

Olle Mathiasson er klar for sitt livs tur.

Foto: FilmUs

Trekker 100 kilo i pulkene

Bardudølen gleder seg stort til den strabasiøse turen.

– Selve klatringa opp forventer jeg blir utfordrende og veldig spennende. Vi har trent på dette, og er forberedt på at det blir fysisk hardt. Vi trekker opp mot 100 kilo i pulkene. Så er det en del ting vi ikke kan forberede oss på – hvor lang tid det tar, og hvordan det blir med pauser. Men forventningene er skyhøye, og vi er veldig spente og veldig klare.

– Trenger ikke være store turer som dette

Mens veien opp fjellet blir knalltøft, kommer trolig belønningen når veien ned skal unnagjøres. I en spesiell «sitski» kan Olle Mathiasson selv styre retningen på en slags slalåmski med stol oppå, mens en ledsager er festet bak.

– På lang sikt er målet vårt å bygge opp foreningen vår til å bli en plass hvor folk med funksjonsnedsettinger kan søke informasjon og støtte. Og da trenger det jo ikke være store turer som dette, men for eksempel mindre turer i slalåmbakken, sier Holkestad Bertheussen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark