NRK Meny
Normal

– Jeg trodde mamma skulle dø

Sønnen til kvinnen i Harstad som ble alvorlig skadet etter at kjæresten knivstakk henne, forklarte seg i retten onsdag.

Boligblokk på Stangnes i Harstad

– Sønnen til den knivstukne kvinnen var selv redd for å bli knivstukket forklarte han i retten i dag.

Foto: Nils Mehren / NRK

Moren ble knivstukket i bydelen Stangnes i Harstad 7. desember i fjor. Rettssaken mot den tyrkiske statsborgeren som er tiltalt for drapsforsøk mot sin iranske kjæreste pågår i Trondenes tingrett denne uka.

To ulike forklaringer

19-åringen som en kokkelærling i Nordland og bor der i skoletida, har gitt to forskjellige forklaringer på hvorfor han var hjemme fra skolen denne dagen. Til politiet har han forklart at han var i Harstad for å beskytte moren sin mot tiltalte. I retten sier han at han ville overraske moren sin med et besøk.

– Mandag 7. desember på kvelden, lagde jeg pizza med tiltalte og så spiste vi og så film. Vi hadde det bra i lag, så langt. Så begynte hun å krangle og kjefte med tiltalte fordi han hadde truet med å drepe henne dersom hun ville bryte forholdet. Hun sa at forholdet var slutt og mor mi ba ham å gå. Han ble helt «svart i ansiktet». Jeg ble redd. Jeg visste at noe kom til å skje. Så gikk jeg på do og ringte til politiet, forklarte sønnen i retten onsdag.

– Jeg var redd

Sønnen fortalte videre at han ante at noe kom til å skje når moren sa til tiltalte at forholdet var slutt og ba han om å gå.

– Jeg ble redd. Jeg visste at noe kom til å skje. Så gikk jeg på do og ringte til politiet. Midt i samtalen hørte jeg skrik fra mora mi. Så gikk jeg ut og så han en meter fra meg. Så jeg kniven i hånda han, og så så jeg blodet. Jeg ble sjokkert, sa han.

19-åringen trodde tiltalte også ville angripe han. Han hentet derfor en kniv for å forsvare seg og gikk ut for å hjelpe moren.

– Der så jeg mora mi ligge ti meter unna meg ute i snøen. Plutselig så jeg tiltalte bak meg, han stod fem meter bak meg med fruktkniven. Jeg sa at jeg dreper deg om du kommer nærmere og viste ham kniven min. Deretter dro han.

– Ødelagt liv

Etter dette kom politiet og startet førstehjelp på mora. Ifølge sønnen var det de som virkelig hjalp henne. Selv var han sjokkert og har fortsatt flashback fra det som skjedde den dagen.

Sønnen har forklart til politiet at tiltalte har slått mora hodet med skaftet på kniven.

– I dag husker jeg lite av det, jeg prøver å glemme det hele, sier han.

Bistandsadvokaten spør om hvordan mora har hatt det etter knivdramaet?

– Hun er merka av det, sier han. Vi har hatt det vanskelig. Han har ødelagt livene våres, det er ikke lett å glemme, svarte sønnen.

Preget nabolaget

En nabo og vitne til hendelsen forklarte seg også for retten onsdag, Hennes sto 20 meter unna hendelsen og betegner det hele som surrealistisk.

– Nabolaget her er påvirka av hendelsen. Mange er bekymra. Jeg har blitt engstelig etter det som har skjedd. Barna opplevde politiet og avsperringer i flere dager etterpå. Mitt inntrykk er at kvinnen som ble knivstukket i ettertid har blitt tatt vare på av nabolaget etter det som skjedde, sa hun.

Politiet ga førstehjelp

Den første politimannen som kom til åstedet ga også førstehjelp til kvinnen. Det var trolig dette som reddet livet hennes.

– Jeg tok fram kompress. Det er ikke standard utrustning i uniformen, men det hadde jeg. I tillegg hadde vi et sanitetssett i bilen som vi brukte. Det blødde veldig.​ Det er tydelig at kompressen virka. Blødninga ble stansa av kompressen, sa politimannen.

Prosedyrer i dag

I ettermiddag skal både aktor og forsvarer, samt bistandsadvokaten holde sine prosedyrer.

Forvarer Kjetil Krokeide, sier det ennå er tidlig å si hva han kommer til å ende på, men vurderer å be om frifinnelse. Formodentlig på bakgrunn av sin klients bakgrunn, psyke og at han var provosert til handlingen. Dessuten er det strid om kniven som er funnet, virkelig er den som er brukt.

Aktor Geir Fornebo, sier at han kommer til å legge ned påstand om flere års fengsel. Han kaller rettssituasjonen som labil, i den forstand at den nye straffeloven gir nye retningslinjer og at man derfor ikke har tilsvarende tidligere dommer å holde seg til.

Kvinnens bistandsadvokat, Roar Edvardsen, legger ned påstand om erstatning, uten at det er spesifisert et beløp ennå.