– Jeg er så inderlig stolt!

Festspilldirektør Maria Utsi ønsket velkommen til de 52. festspillene i Nord-Norge.

Maria Utsi

Finnmarkingen Maria Utsi overtok som festspilldirektør sommeren 2015.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– For en glede det er å stå her i dag, en drøm – selv i sju grader og regn. Været skal ikke stoppe oss. Vi er tross alt nordlige folk og har opplevd verre, sa en tydelig stolt festspilldirektør Maria Utsi fra talerstolen i Harstad lørdag ettermiddag.

Anført av Forsvarets Musikkorps Nord-Norge, festspillkoret og dansere fra Kartellet, kunne Maria Utsi ønske velkommen til de 52. festspillene i Nord-Norge, og de første festspillene med henne som sjef.

– Jeg er så inderlig stolt av programmet vi skal presentere, sa Utsi til mange hundre tilskuerne som hadde møtt frem til åpningen i Generalhagen.

Åpning av de 52. festspillene i Nord-Norge.

Se video fra åpningen av Festspillene i Nord-Norge 2016.

Den viktigste festivalen i Arktis

Linda Hofstad Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland stod for den offisielle åpningen av FINN 2016. Samtidig bevilget hun 500 000 kroner til neste års kulturpolitiske toppmøte i Harstad.

Helt siden Maria Utsi overtok som festspilldirektør sommeren 2015, har finnmarkingen hatt en klar visjon – å gjøre Festspillene i Nord-Norge til den viktigste kunstfestivalen i Arktis. I velkomsttalen lørdag ettermiddag gjentok hun visjonen.

– Det siste året har vi startet en viktig prosess for å redefinere vår rolle og misjon i nord. Hvem er vi og for hvem? Svaret er enkelt: vi er fra og vi er for – nord. Vi må stimulere, profilere og utfordre både kunst- og kulturbransjen og publikum i nord. Først i Nord-Norge, etter hvert i hele det sirkumpolare området i Arktis. Vår ambisjon er å bli verdens viktigste kunstfestival for nord. Og det er en mye større og viktigere ambisjon enn å kjempe mot de store om anerkjennelsen innenfor ring 3. Der festspillene tradisjonelt har vært å bringe verden til nord, er jeg mer opptatt av å bringe nord til verden, sa Utsi i talen sin.

Kulturpolitisk toppmøte

Samtidig ønsker Utsi å bringe de arktiske landene nærmere hverandre gjennom kultursamarbeid. Neste år samler hun kulturministerne i Arktis til kulturpolitisk toppmøte i Harstad - Arctic Arts Summit.

– Kunsten og kulturen er ekstremt viktig, spesielt i nord. Vi lever i en verden hvor det industrielle råvarefokuset og naturfokuset er stort. Mennesket trenger å manifistere sin plass, og det gjør vi gjennom kunsten, sier Utsi til NRK.

Lørdag kveld inviterer Utsi til åpningsforestillingen Kjetterbålet. Deretter går det slag i slag ei hel uke til ende, med blant 16 urpremierer og 15 nordnorske samarbeidsprosjekter. Selv mener Utsi å ha truffet planken godt med sitt første program.

Det er overveldende at det som en gang var ville tanker, nå har blitt en realitet. Jeg brenner for hver eneste ting på programmet, og skal få med meg så mye som mulig.

– Det er ditt første år som festspilldirektør. Hvordan føler du deg mottatt i Harstad?

– Jeg er så inderlig glad. Det er en positivitet og vilje til å hjelpe og delta som har kommet bardus på meg. Jeg er stolt på vegne av Harstad, sier Maria Utsi.

Åpning av Festspillene i Nord-Norge 2016

Det var trangt om plassen i generalhagen i Harstad, da Festspillene i Nord-Norge 2016 ble offisielt åpnet lørdag ettermiddag.

Foto: Rune Nordgård Andreassen