Hopp til innhold

Oljebrudd kan skape uro i nord

Samarbeidsbruddet mellom Hasvik kommune og oljeselskapet ENI kan føre til at opinionen i nord ikke vil ha olje- og gassvirksomhet i fremtiden, mener Ingalill Olsen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Hasvik/ENI

Onsdag advarte politikerne i Hasvik kolleagaene i Lofoten og Vesterålen mot å stole på oljeselskapene. Nå mener stortingsrepresentant at bruddet kan få skape uro i nord.

Foto: NRK/Scanpix

Ingalill Olsen

Ingalill Olsen er leder for Finnmark Arbeiderparti, og sitter på stortinget. Hun lover å følge med på ENI i tiden fremover.

Foto: Thor Thrane / NRK

Manglende planer for oljevernberedskap og for hvordan Goliat-utbyggingen skal gi lokale ringvirkninger gjorde at formannskapet i Hasvik forlot et møte med oljeselskapet ENI i protest tirsdag.

– Utrolig negativt for ENI

Det er dramatisk, mener Ingalill Olsen, stortingsrepresentant og leder for Finnmark Arbeiderparti.

– Det er Hasvik, Måsøy og Nordkapp som må ta risikoen hvis noe skjer. Men hvis den eneste kommunen som får aktivitet og arbeidsplasser er Hammerfest, mens det eneste risikotakerne får er noen meter lenser og olje i fjæra, da er det ikke godt nok. Og det er ikke oppfyllelse av konsesjonsvilkårene.

Olsen mener tilbudet ENI gir til kommunene er så dårlig at det kan føre til at folk i nord ikke vil ha mer olje- og gassvirksomhet i fremtiden.

– Jeg synes dette er utrolig negativt for ENI, og for petroleumsvirksomhet i nord.

Skal følge saken

Hun har selv vært på møter med ENI, og kjenner seg igjen i det politikerne fra Hasvik forteller.

– Det er ingen konkrete ting knyttet til lovnadene og det de serverte til kommunene da de solgte inn Goliat. Og hvis det eneste kommunene som tar risikoen får er noen meter lenser og et skur å ha dem i – da blir ikke Finnmark positiv til olje- og gassvirksomhet.

Hun sier hun skal følge saken nøye fremover.

– Min erfaring med ENI tilsier at det er nødvendig.

Beklager Hasviks syn på ENI

Eni synes det er beklagelig at befolkningen i Hasvik synes selskapet ikke holder det de lover. Grete Foldnes, kommunikasjonsansvarlig for Eni, understreker at det fremdeles er tidlig i prosjektfasen.

– Vi er bare elleve måneder inn i Goliat-prosjektet, produksjonsstart er ikke før i 2013, og da skal Goliat etter planen produsere i 15 til 20 år. Dette vil gi ny kompetanse, og det vil bli opprettet 150 til 200 nye arbeidsplasser. I tillegg er Goliat et offshoreprosjekt, noe som gjør at de som arbeider der kan komme fra hele Norge, også Hasvik, sier Foldnes til Petro.no.