Hopp til innhold

Advarer Lofoten og Vesterålen mot å stole på oljeselskapene

Formannskapet i Hasvik forlot tirsdag et møte med oljeselskapet ENI i protest. Kommunen var ikke fornøyd med ENIs redegjørelse for beredskap og ringvirkninger i kommunen.

Sørøya, Finnmark.

Sørøya i Hasvik kommune i Finnmark. Her frykter lokalbefolkningen for oljesøl i forbindelse med oljeborring på Goliat-feltet. Nå har kommunen brutt dialogen med oljeselskapet ENI.

Foto: Leif Hatland / NRK

Det er brudd i samarbeidet mellom Hasvik kommune og oljeselskapet ENI.

ENI var invitert til Hasvik for å fortelle om planene for oljeberedskap rundt oljefeltet Goliat, og på hvilken måte Hasvik er berørt i planene.

Ett lager og fem «beredskapspolitimenn»

Men det som kom frem i møtet møtte ikke forventningene til politikerne fra Hasvik, som etter et kort møte bestemte seg for å forlate møtet, forteller Geir Iversen i Hasvik formannskap.

– Hasvik kommune vil ikke få noe særlig. Det er vel snakk om et lager med noe utstyr i, pluss at man ville utdanne fem stykker til et slags beredskapspoliti, som kan være med dersom noe skulle skje.

Iversen var tidligere ordfører i Hasvik, og tilhenger av oljeutvinning utenfor Sørøya. Nå er han innbitt motstander.

Det viser bare at folk lenger sør, og jeg tenker da på Lofoten og Vesterålen, ikke må stole på noen ting som kommer fra et oljeselskap.

Geir Iversen mener oljeselskapet ENI ikke holder hva de har lovet

Eva Husby

Ordfører i Hasvik, Eva Husby, har nå gitt opp dialogen med ENI, og sender brev til myndighetene for å finne ut hvor de står i saken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Geir Iversen, tidligere SP-ordfører Sørøya

Geir Iversen i Hasvik formannskap har ikke særlig mye fint å si om oljeselskapet ENI.

Foto: Leif Hatland / NRK

– Ingen hensikt med videre dialog

Nå har det ingen hensikt for Hasvik kommune å føre en videre dialog med ENI, sier ordfører i Hasvik, Eva Husby.

– Vi har hatt et utall møter, og hensikten med dette møtet var å være konkret. ENI valgte å legge seg på et generelt nivå, slik de har gjort på alle møtene, og derfor så vi det ikke hensiktsmessig å fortsette med dette.

Tirsdag kveld satt hun og skrev brev til myndighetene.

– Det eneste som kommer er et eventuelt oljesøl i fjæra, og ingenting annet. Det som er viktig for oss er å få avklart om myndighetene er på samme linje som ENI, og jeg skriver nå brev til olje- og energidepartementet, fiskeridepartementet og miljødepartementet.

Store forventninger

Politikerne i Hasvik har samarbeidet med ENI siden 2004, og har hatt store forventninger til hva som kommer til å skje.

– Vi ble forespeilet at vi skulle få mye mer når det gjelder det som har med beredskap å gøre. Vi viser også til stortingspreposisjonen som sier at ENI skal lage en god plan, også når det gjelder Hasvik. Vi mener dette ikke er oppfyllt, sier Iversen, som nå sender en advarsel sørover.

– Ting går ikke den veien man tror og har blitt forespeilet. Og desto mer bittert var det da realitetene gikk opp for alle sammen. Det var trist, og det viser bare at folk lenger sør, og jeg tenker da på Lofoten og Vesterålen, ikke må stole på noen ting som kommer fra et oljeselskap, sa Iversen.

Ny og bedre beredskap

ENI Norge mener oljeberedskapen i Finnmark blir god.

– Det vil bli en helt ny og bedre oljevernberedskap i Finnmark, sier kommunikasjonsrådgiver Grete Foldnes.

Men det er ikke innen beredskap man vil se de store ringvirkningene.

– De største ringvirkningene kommer ikke innenfor oljevernberedskap. Men vi er opptatt av at Finnmarkskysten skal ha best mulig beredskap, det vil være det beste vi kan tilføre kysten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.