Hopp til innhold

– Det er mange ulike naturkrefter som truer bebyggelsen

Longyearbyen er i høy risiko for å bli utsatt for ulike typer naturskader. NVE skal nå kartlegge og finne ut hvordan befolkningen kan leve tryggere i framtiden.

Dronebilde fra raset i Longyearbyen

Dronebildet viser raset i Longyearbyen fra lufta, der to personer omkom og 11 hus ble totalskadd.

Foto: Arve Johnsen, Jørn Hansen / Sysselmannen på Svalbard

– Sørpeskred, flom, snøskred. Det er mange ulike naturfarer som truer bebyggelsen i Longyearbyen, sier vassdrags- og energidirektør i NVE, Per Sanderud.

Han og kolleger fra NVE er denne uken på Svalbard for å kartlegge alle typer naturskader som kan true bebyggelsen. Mandag var de på befaring i området der skredulykken rammet befolkningen 19. desember.

– Det gjorde et stort inntrykk. Det har vært veldig sterke krefter i sving og dessverre fikk det også to tragiske utfall. Det var beklageligvis ikke varslingssystem på øya, men vi vet ikke om vi hadde klart å reddet menneskene, sier Sanderud.

Kartleggingen til NVE skal redegjøre for de utsatte stedene for naturkrefter i øysamfunnet, og se på hvilke risikoer befolkningen er utsatt for.

– Neste gang kan det være noe annet enn snøskred som rammer dem, sier direktøren.

Ulike løsninger for trygghet

Over 100.000 mennesker lever på skred- eller flomutsatte steder på fastlandet. Longyearbyen er en av de mer utsatte stedene, og NVE mener det er viktig å få på plass tiltak for at det skal være trygt å bo der.

– Vi kommer til å bruke dette året på å kartlegge naturfarene grundig. Hensikten er å vurdere tiltak med tanke på at folk skal kunne bo trygt her i framtiden, sier Sanderud.

Sikringstiltak, flytting av deler av bebyggelsen, flomvoller, rense opp slik at vannet kommer fram i elveleier. Det er mange tenkte løsninger for å minke faren, sier direktøren.

– Men folk skal føle seg trygge nå også, og derfor har vi skredvarsling for inneværende år.

NVE gjør grunnarbeidet

Det er lokalstyret, arealplanleggerne og eiere av bebyggelsen som må ta avgjørelsene om å eventuelt flytte og bygge ny bebyggelse når NVE er ferdig med sitt arbeid.

– Vi gjør grunnjobben, og når beslutningen kommer vet vi ikke, sier Sunderud.

– Det viktigste nå er å komme raskt i gang og gjøre det så fort vi kan, og så må arealplanleggerne si hva som må gjøres for at det skal bli enda tryggere for dem som bor der.

NVE skal i møte med Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre tirsdag. Da skal detaljene for kartleggingen klargjøres, og det vil bli drøftet hvordan den skal bli fulgt opp i etterkant.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark