NRK Meny
Normal

– De kastes frem og tilbake mens de venter på en avgjørelse

Foreldrene som mistet sin datter i skredet på Svalbard i 2015 venter fortsatt på en avgjørelse i erstatningssaken sin. Advokaten mener han har fått tilgang til dokumentasjon som styrker saken deres.

Pia Sivertsen og Kim Rune Røkenes

Begge døtrene til Pia Sivertsen og Kim Rune Røkenes ble begravd i det kraftige snøskredet på Svalbard. Deres yngste datter omkom.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Advokat Christian Lundin representerer 35 av dem som fikk narkolepsi av svineinfluensa-vaksinen.

Advokat Christian Lundin mener erstatningssaken han fører mot Sysselmannen, lokalstyret i Longyearbyen og Store norske nå er styrket.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Ingen vil ta ansvar. De drives fra skanse til skanse. Det er klart det er en tilleggsbelastning. De er preget av saken, og forventer at noen tar ansvar for ulykken, sier advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin.

Han er advokaten til Pia Sivertsen og Kim Rune Røkenes. De mistet datteren sin, to år gamle Nikoline, i snøskredet som rammet Longyearbyen i desember i 2015.

Det unge paret krever erstatning for tapet sitt. Kravet er rettet mot Sysselmannen, lokalstyret og Store norske, på grunn av at det ikke ble verken ble ført tilstrekkelig tilsyn eller iverksatt evakuering før skredet gikk. Kravet ble sendt i november i fjor, men Sivertsen og Røkenes venter fortsatt på svar.

Nå har advokaten deres, Christian Lundin, fått tilgang på ny dokumentasjon som han mener styrker saken til det unge paret.

– Vi mener Sysselmannen har unnlatt å oppfylle sin tilsynsplikt, og vi mener de opptrådte grovt uaktsomt ved å ikke evakuere husene i forkant av skredet. Begge disse grunnlagene er utdypet bedre nå ved gjennomgang av skriftlige dokumenter og ikke minst vitneforklaringer, sier Lundin til NRK.

Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen mistet datteren Nikoline (2) da huset deres ble tatt av snøskredet i Longyearbyen i 2015.

VIDEO: Foreldrene forteller om øyeblikket da raset traff huset.

Avviser fortsatt kravet

Han har sendt et brev til Regjeringsadvokaten som representerer Sysselmannen på Svalbard, hvor han krever at de erkjenner erstatningskravet.

Advokat Karl Otto Thorheim fra Regjeringsadvokaten sier til Svalbardposten, som omtalte saken først, at de fortsatt avviser erstatningskravet.

De venter på hva Spesialenheten for politisaker konkluderer med i sin etterforskning. De skal vurdere om Sysselmannen begikk en straffbar handling da de valgte å ikke evakuere bebyggelsen kvelden før skredet gikk.

Advokat Christian Lundin mener erstatningskravet deres ikke avhenger av hva Spesialenheten konkluderer med.

– Det er klart, dersom de konkluderer med at Sysselmannen har brutt loven, vil jo det styrke de etterlattes sak. Men lista for å konkludere med at det foreligger en straffbar handling ligger mye høyere enn for å pålegge et erstatningsansvar for det som skjedde, sier Lundin.

Hvor lang tid kan det ta før de etterlatte får et skikkelig svar?

– Det kan ta lang tid.