NRK Meny
Normal

Mistet datteren i snøskredet – nå krever de erstatning

Familien til Nikoline (2) som omkom under snøskredet i Longyearbyen i fjor søker erstatning, fordi de mener det ble utvist grov uaktsomhet før skredet gikk.

Pia Sivertsen og Kim Rune Røkenes

Begge døtrene til Pia Sivertsen og Kim Rune Røkenes ble begravd i det kraftige snøskredet på Svalbard. Deres yngste datter omkom.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Oppreisingskravet er fremmet mot Sysselmannen, lokalstyret og Store Norske av advokat Christian Lundin på vegne av foreldrene til toåringen som omkom. Familien er opprinnelig fra Evenes i Nordland.

– Oppreisningserstatning er en plaster på såret-erstatning, altså for et ikke økonomisk-tap. For å i det hele tatt kreve en oppreisning må det foreligge en grov uaktsom handling, og det mener de etterlatte er tilfelle i vår sak, sier Lundin til NRK.

Advokat Christian Lundin representerer 35 av dem som fikk narkolepsi av svineinfluensa-vaksinen.

Advokat Christian Lundin representerer foreldrene. Han sier de nå avventer tilbakemelding på kravene som er sendt til de forskjellige aktørene.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Han forteller at grunnen til at de mener det ble utvist grov uaktsomhet er at det er neglisjert klare advarsler om rasfare, ikke ble iverksatt nødvendige tiltak og at det er et markert avvik fra forsvarlig adferd.

Advokaten opplyser at det gjelder et skjønnsmessig beløp som han foreløpig ikke ønsker å gå ut med.

Usikkert om det blir rettssak

Lundin har varslet at det senere også kan bli krevd en annen type erstatning.

– Det er erstatning for det økonomiske tapet. Typisk da er erstatning for inntektstap, utgifter og lignende. Men det er for tidlig å anslå nå.

Om det går mot rettssak for å få oppreisningserstatningen avklart vil ifølge advokaten avhenge helt på hvordan de som har mottatt kravet forholder seg.

– De kan enten erkjenne kravet og utbetale i henhold til det, eller de kan motsette seg kravet. Da får vi gjøre en ny vurdering om hva vi skal gjøre, sier Christian Lundin.

– Ønsker at familien får en skikkelig behandling

Kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, bekrefter til NRK at de har mottatt kravet.

– Vi jobber med saken, ellers har vi ingen flere kommentarer nå, sier Carlsen.

Administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo, ønsker ikke å kommentere saken ytterligere enn hva hun har uttalt til NRK tidligere.

Arild Olsen, lokalstyreleder

Lokalstyreleder Arild Olsen er opptatt av at familien får en rettferdig behandling av saken.

Foto: Helge Carlsen/NRK

Lokalstyreleder Arild Olsen sier at de på et tidligere tidspunkt har bedt om å få redegjort for hvilket tap som kreves erstattes, og at de også ønsker en konkretisering på fremtidige tap.

– Det har vi nå fått og vi må vurdere det videre. Vårt utgangspunkt er å sørge for at familien får en skikkelig og rettferdig behandling av saken. Det pågår også nå flere prosesser i denne saken samtidig.

I slutten av oktober ble det kjent at Riksadvokaten har omgjort statsadvokatens beslutning om å henlegge etterforskningen av skredulykken på Svalbard. Saken er derfor sendt til Spesialenheten for politisaker.

– Jeg har fått beskjed om at saken er mottatt der og at etterforskningen vil settes i gang i henhold til pålegget som Riksadvokaten har gitt, sier advokat Christian Lundin.