Hopp til innhold

– Burde fått hjelp innen ei uke

Først fem måneder etter første legebesøk fikk kvinnen diagnosen lungekreft. Overlege ved UNN mener det skyldes bruk av mange vikarer og manglende rutiner.

Aasebø og Vadsø Helsesenter

Avdelingsoverlege og professor i lungemedisin ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Ulf Aasebø, mener mange vikarer og manglende rutiner ved helsesenteret i Vadsø er årsaken til at en kvinne måtte vente fem måneder før legene klarte å påvise lungekreften hennes.

Foto: Torger Skeie/Knut-Sverre Horn / NRK

71 år gamle Bjørg Sundkvist stod frem med sin historie i avisa Finnmarken på torsdag. Allerede i mai gikk hun til legen i Vadsø med store smerter, men først ti legebesøk og fem måneder senere fikk hun svaret på hva som feilte henne. Hun hadde kreft i den ene lungen.

Avdelingsoverlege og professor i lungemedisin ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Ulf Aasebø, mener mange vikarer og manglende rutiner kan være årsaken.

– Jeg vil tror dette skyldes at det vært vikarer som har kommet og gått. Det er dessverre slik i Finnmark at man er avhengig av vikarer for å få det til å gå rundt. Det kan ha gjort at det tok veldig lang tid før pasienten ble utredet.

(Se innslaget fra Nordnytt-TV torsdag under)

Video Kommuneoverlege i Vadsø Britt Larsen

Kreftsyk

Burde vært inne i løpet av ei uke

Det var først når Sundkvist fikk komme til sykehuset i Kirkenes fem måneder etter første legebesøk at diagnosen ble stilt. Der fant de en ni centimeter stor svulst på venstre lunge.

Slik skal det ikke være, mener Aasebø.

– Når vi på UNN får en søknad som gjelder en pasient med mistanke om lungekreft så skal den pasienten være inne hos oss til utredning i løpet av syv virkedager. Pasienten skal være ferdig utredet i løpet av 28 dager og behandlingen skal være startet innen en til to uker deretter, sier han.

Så når det tok fem måneder før denne pasienten fikk sin første røntgen er det rutiner som har sviktet?

– Ja.

Kommunen avventer helsetilsynet

Ansvaret for helsesenteret og bemanningen ligger på Vadsø kommune. Rådmann i Vadsø Jens Betsi vil at Helsetilsynet skal utrede saken før han trekker noen konklusjon om kommunens ansvar.

– Hvis dette er en systemsvikt må kommunen gå inn å se om det er noe vi kan gjøre for at dette ikke skal gjenta seg, Betsi.