Hvis du møter denne burde du ha pepperspray i lomma

I Canada og Alaska har pepperspray reddet mange i møtet med aggressive isbjørner. Nå vil isbjørneksperter at pepperspray skal brukes for å skremme vekk isbjørner på Svalbard.

Det hender at isbjørnen kommer tett på

Hvis du kommer tett på denne bjørnen kan det være lurt å ha en pepperspray i lomma. – Folk må bli mer bevisst på at isbjørnen er farlig, mener isbjørnforskere.

Foto: Kåre Holther Solhjell / Meteorologisk institutt

I tre dager har verdens ledende isbjørneksperter vært samlet til konferanse i Tromsø i regi av Miljøorganisasjonen WWF og Svalbards miljøvernfond.

Der har de diskutert hva som gjør størst nytte for å spare liv når mennesker og isbjørn møtes.

Det fryktes nemlig at flere dødelige møter vil oppstå. Fordi havisen forsvinner i mye større grad enn før, er det forventet at isbjørnen vil oppholde seg i lengre tid på land.

Der vil den ha mindre tilgang på mat og i tillegg bli utsatt for forstyrrelser fra økt menneskelig aktivitet i de arktiske kystområdene.

Nils Harley Boisen, WWF.

– Det finnes tilfeller både fra Norge og Alaska hvor pepperspray kunne spart både menneskeliv og bjørneliv, sier Nils Harley Boisen, WWFs rådgiver for Arktis og nordområdene.

Foto: Trygve Hongset / NRK

– Kunne spart både folk og bjørn

– Overalt hvor det er isbjørn, forteller de som bor der at den søker til menneskene oftere og oftere, sier WWFs rådgiver for Arktis og nordområdene, Nils Harley Boisen, til NRK.

Pepperspray har altså vist seg å komme til god nytte for folk i Canada og i Alaska som har kommet nært på isbjørn.

– I 13 av 14 dokumenterte tilfeller av hvor man brukte pepperspray, også kalt bjørnespray, var den svært effektiv. Den virket avskrekkende og ingen kom til skade. Det finnes også tilfeller både i Norge og i Alaska hvor pepperspray kunne spart både menneskeliv og bjørneliv, sier Boisen.

Siden 1971 har fire mennesker blitt drept av isbjørn på Svalbard.

Sist det skjedde var i 2011 da en 17 år gammel britisk gutt ble drept, og fire andre alvorlig skadd da en isbjørn angrep et reisefølge på Svalbard. Bjørnen måtte også bøte med livet.

Pepperspray

En slik kan redde livet ditt hvis du havner i klammeri med en isbjørn.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

– Ikke et kosedyr

I gjennomsnitt blir tre isbjørner i året skutt i selvforsvar på Svalbard, men det finnes lite statistikk på hvor mange som møter isbjørn på Svalbard.

Men selv om du har pepperspray med deg når du drar ut på tur i isbjørnens rike, er ikke det nok.

– Folk må bevisstgjøres. Isbjørnen er ikke et kosedyr. Den er uforutsigbar. Alle som har erfaring fra ute i felten vet at de ikke skal oppsøke bjørnen, fordi de vet at den kan være farlig, sier Boisen.

– Isbjørnen må forstå

Og isbjørnforskerne vil ikke bare bevisstgjøre menneskene, men også få isbjørnen til å forstå at vi mennesker ikke er noe særlig å omgås. Her kommer peppersprayen, eller bjørnesprayen som den også kalles, inn igjen.

– Bjørnesprayen lukter fælt, og forhåpentlig vil det få isbjørnen til å assosiere oss mennesker med noe negativt.

Hvordan man kan bruke lærdom fra tidligere hendelser med menneske mot bjørn har også vært diskutert på isbjørnkonferansen.

Hopen ligger midt i isbjørnens rike

Her er en isbjørn på vandring på Hopen på Svalbard. Isbjørnforskere mener at folk som vil ut på tur på Svalbard bør ha med seg pepperspray, i tilfelle de kommer i konflikt med en isbjørn.

Foto: Kåre Holther Solhjell / Meteorologisk institutt

– Viktig å få svar på hva som skjedde

Et samarbeid mellom Norge og USA har nå ført til at alle land hvor det finnes isbjørn i løpet av halvannet år vil ta i bruk et nytt kartleggingssystem.

–Slik lærdom er viktig for å redde liv, men det har tidligere ikke vært mulig å kartlegge alle hendelser på data. Hvorfor et møte mellom bjørn og menneske oppsto og hva utfallet ble er viktig å få svar på.

Selv om forskerne mener det er viktig at vi mennesker husker på at bjørnen er farlig, er det ikke slik at bjørnen ser på oss som mat.

Jon Aars, Norsk Polarinstitutt

– Isbjørnen kan se på oss som et bytte dersom den er skikkelig sulten og desperat. Vi må alltid gå ut i fra at bjørnen er farlig, sier Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Foto: Trygve Hongset / NRK

– Vet forskjell på menneske og sel

– Vi er ikke så interessante for den, og er ikke akkurat yndlingsbyttet. Den vil ha en sel med masse spekk. Men er de skikkelig sultne og desperate kan vi bli et attraktivt alternativt bytte, sier Jon Aars, som er isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt, som sier at man alltid skal gå ut ifra at en isbjørn er farlig.

De fleste isbjørner klarer man å skremme vekk med skremmebluss, men ikke alle.

– Hva tenker bjørnen når den lukter oss?

– Den er jo ikke så interessert i oss. Men siden den har veldig god luktesans kjenner den forskjell på et menneske, en sel, og et reinsdyr, sier Aars.