17. mai-feiringen i fare i Tromsø

17. maikomiteen i Tromsø mener for få politiressurser setter 17. mai-feiringen i fare. Komitémedlemmene truer derfor med å legge ned sine verv, da de ikke kan ta ansvar for sikkerheten under arrangementet.

17. mai i Tromsø

17. maikomiteen i Tromsø frykter for sikkerheten med slike folkemengder på 17. mai, uten nok politi tilstede. Det gjør at hele feiringen av nasjonaldagen i Tromsø nå er i fare.

Foto: Eskil Mehren

Politiet i Tromsø kan ikke stille med mer enn halvparten av mannskapene som de har gjort tidligere år til årets 17. mai-feiring.

Eva Lockertsen Stenvold

Leder for 17. maikomiteen i Tromsø, Eva Lockertsen Stenvold, sier de vil legge ned vervene om ikke bemanningen blir bedre fra politiets side til nasjonaldagsfeiringen.

Foto: Nils Mehren

– Vi legger ned vervene. Vi kan ikke ta ansvaret for feiringa i Tromsø, for en feiring med så mye folk der politiet skal være fraværende. Det har med sikkerhet, unger og tog å gjøre, fastslår leder av 17.mai komiteen i Tromsø, Eva Marie Lockertsen til NRK.

Dermed kan trommeøvinga for korpset på Bjerkaker tirsdag kveld være forgjeves, om det går så langt at 17.mai komiteen faktisk velger å legge ned sine verv.

Da står nemlig hele nasjonaldagsfeiringen i fare for å ikke gjennomføres, med tog, taler og aktiviteter.

17. mai i Tromsø

Det er håp at glade barn skal få gå i tog 17. mai i Tromsø, selv om hele feiringen nå står i fare.

Foto: Eskil Mehren

Usikker på sikkerheten

For det var en oppbrakt 17. komité som trommet sammen til en pressekonferanse på Radisson hotell i Tromsø tirsdag. Det etter at de hadde fått beskjed om at poltiet kun kan stille med halv styrke til årets grunnlovsfeiring og jubileum.

– Blir det da noen feiring i Tromsø 17. mai?

– Det får vi se, svarer Lockertsen.

17. mai Komité tromsø

Alle medlemmene i 17. maikomiteen i Tromsø truer med å legge ned sine verv. Her fra møtet tirsdag ettermiddag.

Foto: Nils Mehren

Folk kan føle seg trygge

Politimester Ole B.Sæverud, sier befolkninga kan føle seg trygge i Tromsø med den bemanninga politiet stiller.

– Vi har av økonomiske grunner vært nødt til å redusere antallet politifolk vi har på jobb på 17. mai. Det er likevel mer enn nok til å holde et trygt og hyggelig arrangement, så det går helt fint, sier Sæverud.

Han fastslår at feiringen ikke står i fare, og at sikkerheten er god nok sett fra fra politiets side.

For få politifolk ute

 Ole B. Sæverud

Politimester Ole. B. Sæverud i Troms politidistrikt, mener sikkerheten er god nok.

Foto: NRK

– Det får stå for hans regning. Vi i komiteen ser det ikke slik, sier Bente Openshaw, også hun medlem av 17.mai komiteen i Tromsø.

– Her er det snakk om titusener av mennekser og en halvert politistyrke, så hvordan i allverden skal politiet klare å gjøre det de er satt til - nemlig å beskytte folk. Vi er bekymret, sier Openshaw.

Onsdag formiddag skal det være et møte mellom politi og 17. mai komiteen i Tromsø, for å finne en løsning på saken.