NRK Meny
Normal

- Vil minnes og komme videre

Silja Uteng deltar på minnemarkering i Tromsø for å vise at hun har kommet seg videre.

Silja Uteng
Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Silja Uteng fra Gibostad på Senja er en av dem som skal delta på minnemarkering etter angrepene i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor.

For ett år siden var hun blant dem som måtte svømme i den kalde fjorden for å komme seg unna Utøya. I dag vil hun minnes dem hun mistet, men også bruke markeringen for å komme videre.

– Dagen i dag er viktig både for å minnes det som skjedde, men også for å komme videre. Jeg har mistet fem veldig gode venner, og jeg vil delta på markeringen i Tromsø for å vise at gjerningsmannen ikke lyktes. Det at jeg er der viser at vi står sammen.

Flere steder i landet arrangeres det i dag minnegudstjenester og markeringer. I tillegg har flere AUF-ere valgt å dra tilbake til Utøya, det er foreløpig for tidlig for Silja.

– Det sitter langt inne å skulle dra tilbake dit, men det kommer nok etter hvert. I tillegg har jeg så mye på gang i livet at jeg ikke vil bruke krefter på å reise ned.

Hun og samboer Mats Tøllefsen har brukt året på å pusse opp hus og gjøre klar til bryllup. Tøllefsen sier det ikke alltid har vært like enkelt.

– Vi har nok blitt sterkere det siste året. Hver gang hun har hatt forskjellige sterke følelsesutbrudd har jeg måttet være rasjonell og se hva som faktisk ligger bak i det hun har opplevd.

Silja Uteng og Mats Tøllefsen

For samboerparet Mats Tøllefsen og Silja Uteng har det vært viktig å komme seg videre etter 22. juli 2011

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

– Må glede seg over lyset i enden, og ikke be om mer tunnel

Svein Ludvigsen

Fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen er en av dem som skal holde tale under markeringen i Tromsø. Han håper folk vil oppleve de forskjellige markeringene som meningsfylte.

– Jeg håper det vil gi mening å delta i disse arrangementene, både for at vi alle skal vise deltagelse men også for at vi skal kunne komme oss videre. Det har vært et tungt år og det er fortsatt mange som sliter blant de berørte, men vi skal videre og jeg håper ettårsdagen kna være starten på en ny epoke for nasjonen.

Ludvigsen skal selv holde flere taler i løpet av dagen, og hans viktigste budskap vil være nettopp det å komme seg videre.

– Vi skal ikke glemme dem vi mistet, og de som ble skadet på kropp og sjel. Men vi skal videre, og da går vi raskest og best videre dersom vi går sammen. Det er viktig at vi gleder oss over lyset i enden av tunnelen fremfor å be om mer tunnel.