- Vi gjorde det rette

Thomas Bjerke Hilde (23) var blant dem som ble tatt av snøraset i Lyngen i går. Han sier at skredsøkerutstyr berget flere liv.

Thomas Bjerke Hilde
Foto: Privat

Thomas Bjerke Hilde fra Stange i Hedmark skulle kjøre ski sammen med kamerater i Store Kjostind i Lyngen da de lørdag ble tatt av et snøskred.

Han kom seg ut av skredet på egen hånd, mens de tre andre måtte graves frem. I tillegg ble to andre personer også skadd i skredet. Seks ble sendt til sykehuset i Tromsø.

Les mer: Seks personer skadd i skred

Fire menn og en kvinne, alle i tjueårene, ligger innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge. En av mennene betegnes som alvorlig skadd, men tilstanden skal være stabil.

Les mer: Fem fortsatt på sykehus etter ras

Så en enorm sky

Thomas Bjerke Hilde sier til NRK at de var på vei mot toppen da skredet ble utløst.

- Jeg hørte at en kamerat som gikk bak meg ropte ”ras!”. Opp mot høyre så jeg da en hvit, enorm sky som kom nedover fjellsida med en fantastisk fart mot oss. Masse is og snø ble kasta nedover fjellsida. Det gikk ikke an å stake seg unna, for man går med feller på skiene på slike turer. Det første jeg kjente var at jeg lå i en stor, hvit sky av snø, sier han.

Han kjente at alle kroppsdeler var bevegelige, og forsto at han var på toppen av skredet.

pasientankomst UNN - ras i lyngen
Foto: Kent Are Bongo

- Jeg ropte etter den ene kameraten min uten å få svar, mens den andre svarte umiddelbart. Da visste jeg hva jeg måtte gjøre - jeg tok fram mobilen og satte på skredsøkeren.

Ros fra politiet

Det var trolig avgjørende for at ingen mistet livet da skredet kom. Det sier operasjonsleder Bengt Giæver Johansen ved Troms Politidistrikt.

- Den innsatsen var helt avgjørende for utfallet. De var godt utstyrt, visste hva de skulle gjøre, og iverksatte tiltak umiddelbart, sier han.

Thomas Bjerke Hilde sier de brukte sju-åtte minutter på å finne den første personen.

- Du har femten minutter på deg. Hvis du ikke finner personen som er i raset innen da, er det 90 prosents sjanse for at vedkommende er død. Hadde det ikke vært for skredsøkerutstyret, ville vi aldri funnet kameratene i live, sier han, og legger til:

- Vi gjorde det rette. I form av varsling, søking og delegering av ansvaret i skredområdet. Vi fikk faktisk berget livet til to personer takket være sender- og mottakerutstyr, søkestenger og spader. Har du ikke det, bør du holde deg hjemme i stua, sier 23-åringen.

Se innslaget i nett-tv: Kom seg ut på egen hånd

Kjostind
Foto: NRK