NRK Meny
Normal

- Var ikke uansvarlig

Russisk kaptein syns ikke han gikk for nær breen i Hornsundet.

Hornsundbreen
Foto: Yngvar Hartvigsen

Kapteinen på det russiske turistskipet som gikk så nær en isbre ved Hornsund at is falt ned på og rundt skipet . Han erkjenner ikke straffskyld for ulykka, men han synes hendelsen var tragisk.

Det kom fram i et avhør hos Sysselmannen i går.

Kapteinens advokat, Petter Høifødt, sier kapteinen førte skipet slik mange andre operatører også gjør.

- Kapteinen mener han holdt forsvarlig avstand. Han var ikke nærmere enn på tidligere turer, og det som er normalt av cruisebåtaktørene der opp. Han overholdt også de retningslinjer som finnes.

I følge advokaten var det flere uheldige omstendigheter og en lang rekke årsaker som skapte ulykka.

- Dette var jo en svært stor kalving, så det ble en svært uheldig situasjon.

Sysselmannen og sjøfartsinspektøren jobber videre med etterforskningen.

Glad det gikk bra

Det var om ettermiddagen 8. august at det russiske turistskipet Aleksey Maryshev gikk inn i Hornsundet med britiske turister ombord. I det båten lå ved Hornsundbreen innerst i fjorden kalvet isbreen, og mange av turistene ble skadd - både av is som falt på båten, og av den voldsomme krengingen som oppsto i de store bølgene som fulgte.

I ettertid ble det hevda at båten lå alt for nær breen. Retningslinjene sier at båten skal ligge tre ganger så langt fra breen som det breen er høy. Bilder som blant annet er vist på nrk.no/nordnytt viser at båten på en tur få dager tidligere lå svært nær breen.

- Det er tragisk for han om han blir straffa. Men han fokuserer på at det tross alt gikk bra med alle passasjerene, sier Høifødt.