NRK Meny
Normal

- Skadelig for forsvaret

Trøndelags-politikere vil ikke stoppe jagerfly-krangelen, men mener det er en ulempe for forsvaret.

F-16 tar av om natta
Foto: Simen Grytøyr, Luftforsvaret

Ordføreren i Ørland i Trøndelag mener det er skadelig for Forsvaret at det har brutt ut storkrangel i Nord-Norge hvor ny hovedflystasjon bør ligge.

Fylkesrådet i Troms har brutt enigheten med de fire nordligste fylkene om å kjempe for Bodø som ny hovedflybase og vil heller ha Evenes.

Krigserklæring

Men ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) i Ørland vil ikke gjøre noe for å stoppe krangelen i nord.

- Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å avvente, sier Grøntvedt.

Denne uka kom nyheten om at fylkesrådet i Troms vraker Bodø som alternativ til ny hovedflystasjon. De vil heller ha Evenes. Dette kaller politikere i Nordland ei krigserklæring. En av dem er Oddleiv Olavsen fra Høyre.

- Når man kjører solo i Troms med den mangel på grunnlag som de har lagt i sine refleksjoner, da blir jeg flirfull, for dette er verre enn jeg trodde, sier Olavsen.

Og det er kanskje ikke så rart at politikerne i Nordland føler seg dolka i ryggen. For i en uttalelse fra landsdelsutvalget for Nord-Norge og Nord-Trøndelag datert 21. mai 2007 er de fire nordligste fylkene enige om å kjempe for Bodø som nasjonal hovedbase.

- En ulempe for forsvaret

Også leder i Landsdelsutvalget og fylkesrådsleder Alf Daniel Moen (Ap) i Nord-Trøndelag er overrasket over kuvendingen til Troms.

- Det er jo sånn at man aldri kan vedta løsningen for evigheten, men det er jo litt overraskende at den kommer opp så fort igjen, sier Moen.

Regjeringen skal om et år bestemme seg for om hovedbasen for kampflyene skal ligge i Bodø, Evenes eller på Ørlandet.

På Ørlandet sitter ordfører Hallgeir Grøntvedt. Han vil ha jagerflyene, men tror at krangelen i nord er skadelig for Forsvaret.

- Jeg vet ikke om det er noe fordel for forsvaret i det hele tatt der oppe. Jeg tror det er en ulempe, sier Grøntvedt.