- Jeg er veldig nervøs

- Men det er vel slik det burde være, sier Nils Gaup, mannen som har laget Norges dyreste film.

Nils Gaup og Anni-Kristiina Juuso
Foto: Erik Aavatsmark for Rubicon/Sandrew Metronome Norge

Regissør Nils Gaup er svært nervøs foran premieren på Kautokeino-opprøret under Tromsø Internasjonale Filmfestival som begynner neste uke.

Det er ikke til å stikke under en stol at forventningene til Nils Gaups storsatsning, Kautokeino-opprøret fra 1852, er skyhøye. Både på grunn av at det er en av Norges mest kjente regissør som står bak filmprosjektet og at det er Norges absolutt dyreste filminnspilling.

- Jeg er nervøs. Det er vel slik det burde være, men jeg gleder meg også veldig, sier Gaup.

Prestisje for norsk film

Filmregissør Nils Gaup

Regissør Nils Gaup

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Filmatiseringen av Kautokeino-opprøret fra 1852 er den dyreste norske spillefilmen som noen gang er laget. Det er knyttet enorme forventningene til filmen både for Nils Gaup sin egen del og på norsk films vegne. Det gjør at den godt rutinerte regissøren, som i 1987 ble Oscarnominert for filmen Veiviseren, nå går rundt og har litt ondt i magen.

- Det er klart at det er knyttet forvetninger til filmen, og det gjør ikke saken så veldig mye bedre for meg.

- Likevel, nå gleder jeg meg bare til å få filmen ut så fort som mulig. Det er det viktigste for meg akkurat nå. Premieredagen er nesten litt for langt frem i tid, smiler regisøren.

Ti år gammel ide

Kautokeino-opprøret som skal vises for et filmglad publikum på Fokus kino i Tromsø onsdag kveld har vært i bakhodet til Nils Gaup i over ti år.

- I praksis har jeg jobbet med filmen i sju år. Men ideen har vært lenge. Egentlig har vi mer eller mindre har jobbet med filmen siden 1997, avslutter han.

 

Kampen på vidda
Foto: Erik Aavatsmark for Rubicon/Sandrew Metronome Norge