Hopp til innhold

Mammon II med synstolk

NRKs aller første synstolkede produksjon

Mammon – sesong 2
Foto: Glenn Meling / NRK

NRK skal synstolke stor egenprodusert drama. Først ut er spenningsserien Mammon 2.

Mandag 21. desember inviterte NRK til førpremiere på første episode med synstolk. 15 blinde og synshemmede var gjester. Fra NRK stilte blant annet kringkastingssjef, mediedirektør, dramasjef og tilgjengelighetssjef. Brødrene Stenberg-Eriksen som er produsent og manusforfatter var også kommet for å oppleve sin egen serie med synstolk.

Thor Gjermund Eriksen på førpremiere på synstolking av Mammon II
Foto: Siri Antonsen / NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ønsket velkommen. Han understreket at NRK som allmennkringkaster skal samle hele det norske publikum rundt de store felles opplevelsene.

Det er flere firmaer som satser på synstolking i Norge. NRK gjennomførte i 2015 en brukertest i samarbeid med blindeforbundet. Da ble MediaLT valgt ut som den beste. De fikk oppdraget med å synstolke Mammon 2.

Sarina Erntsen
Foto: Dan A. Nachtnebel

Synstolk Sarina Erntsen sa at det var en utfordrende oppgave å velge ut hva man skulle beskrive i dialogpausene. Publikum var veldig fornøyd med resultatet. Beskrivelsene var nøytrale. Og stemmebruken gjorde at man hele tiden visste om det var synstolken som snakket og ikke en av skuespillerne.

Sverre Fuglerud er seksjonsleder informasjon og samfunnskontakt i Norges Blindeforbund
Foto: Norges Blindeforbund

Sverre Fuglerud fra Blindeforbundet takket NRK for at dette tilbudet nå er på plass. Han ser frem til serien "Valkyrien" til høsten og julekalenderen "Snøfall" som begge skal synstolkes. Blindeforbundet håper også på en økning i volum av synstolkede sendinger.

Første episode av Mammon 2 med synstolk blir sendt på TV-kanalen "NRK1 Lydtekst" søndag 3. januar klokken 21.25. På www.tv.nrk.no kan man se synstolkingen under kategorien "Synstolk". Episodene er tilgjengelige på nett i 30 dager. Link til synstolkede programmer: https://tv.nrk.no/programmer/synstolk.