Hopp til innhold

Vil gi nytt liv til Ruslebo

KRAGERØ (NRK): Karikaturtegner Odd Einarson tegnet om lag 500.000 nordmenn. Kanskje var du en av dem? Da husker du sikkert også hans rullende atelier, «Ruslebo». Tiden har satt sine spor på bilen, men nå kan den få nytt liv.

Ruslebo, med de gode hjelperene

Ruslebo, sammen med snekker Jo Borkhus, initiativtaker Martin Eikeland, kultursjef i Kragerø kommune, Harald Bothner og kulturkoordinator i Kragerø kommune, Willy Nilsen.

Foto: Anders Lund / NRK

Karikaturtegning av Einarson

En typisk tegning av Einarson.

Foto: Skjermdump: "Karikaturtegneren"
Odd Einarson

Odd Einarson i bilen Ruslebo.

Foto: Skjermdump: "Karikaturtegneren"

Einarson ble født i Bergen i 1910 men hadde tilholdssted i Kragerø mesteparten av livet. Med gjenkjennelig alpelue og fullskjegg stilte han seg opp på gater og torg i hele landet og tegnet hurtige karikaturer av folk som ville kjøpe en humoristisk tegning av seg selv.

Gjennom hans lange kunstnerliv reiste han Norge rundt sammen med den spesielle bilen sin Ruslebo. Bilen kan kanskje minne mer om et hus enn en bil, og her bodde han mens han reiste landet rundt som kunstner.

Kulturkoordinator i Kragerø kommune, Willy Nilsen mener at bilen Ruslebo, ved siden av «Il Tempo Gigante» kanskje er Norges mest kjente bil.

Siden Einarsons død i 1991 har den berømte bilen Ruslebo stått nærmest uberørt. Og tiden har satt sine spor.

Nytt håp for Ruslebo

Nå kan det være nytt håp for Ruslebo. Det er nemlig ønske om å få bilen på hjul igjen. Det vil i alle fall Martin Eikeland sørge for. Han er privat svært engasjert i den historiske bilen.

– Jeg synes liksom det har vært så synd at den bare har stått her å forfalt, det er vel derfor jeg startet med det her, sier Eikeland.

Ruslebo 2017

Bilen er ikke kjørbar, men det kan den snart bli.

Foto: Anders Lund / NRK

Skal tilbake til original stand

Det er Jo Borkhus som skal stå for selve renoveringen. Han jobber som snekker og har jobbet på liknende prosjekter før, men ikke noe så spesielt som Ruslebo.

Jo Borkhus

Jo Borkhus skal gjøre bilen så god som ny.

Foto: Anders Lund / NRK

– Har du sett noe liknende før?

– Nei. Det har jeg ikke, sier han.

Borkhus sier at det er mye jobb å få restaurert bilen. Blant annet på taket rives fordi det lekker.

– Det meste er dårlig her, så det må tas en runde her på alt, sier Borkhus.

Likevel mener Borkhus at det ikke blir noe problem å få Ruslebo lik som da den turnerte med Einarson, men at det avhenger av midlene.

Avhengig av pengestøtte

Martin Eikeland

Martin Eikeland er selv personlig engasjert og håper andre også er det.

Foto: Anders Lund / NRK

Siden Einarson død har bilen stått i Kragerø kommunes eie, derfor mener Martin Eikeland at det er viktig å få kommunen med på laget. I tillegg kan kommunen bli en viktig økonomisk hjelper.

Eikeland mener de er avhengig av pengestøtte både fra kommunen og fra folket selv. Han har startet en innsamlingskampanje gjennom nettstedet Startskudd.no, hvor han håper at så mange som mulig vil delta i å få det rullende huset på veien igjen.

Hva bilen skal brukes til når den er ferdig, er fortsatt usikkert, men det kan se ut som det kan bli en ny turistattraksjon i Kragerø, og Telemark.

Ruslebo skilt

Skiltet på fronten av bilen.

Foto: Anders Lund / NRK