Hanna er en av de heldige

RAULAND (NRK): Det populære vevkurset for barn har ventelister. Også blant voksne øker interessen for veving.

Hanna Aas Kongshem

SNART FERDIG: Hanna Aas Kongshem (12) har valgt fargene i pleddet som snart er ferdig.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Meterlange tråder i lilla, limegrønt, brunt og burgunder er vevd sammen til et mønster flere enn en 12-åring har grunn til å være stolt av. Hanna Aas Kongshem skyver skyttelen jevnt og trutt mellom de riktige trådene. Hun gleder seg til hver kveld de kan møte opp i vevstua på Dyre Vaa-huset.

– Det var ei venninne i klassen som fikk med seg ei annen venninne først. De skrøyt så mye av kurset at jeg måtte melde meg på. Nå er det flere andre i klassen som også vil på kurs, men de må stå på venteliste.

Vevkurs

Mange vevstoler, men ikke mange nok til alle som vil på kurs.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Eli Wendelbo

Høgskolelekter Eli Wendelbo er en av tre lærere på vevkurset.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Det er resultatet av tre års arbeid, fornøyde unger og like fornøyde voksne i Rauland husflidslag. Ingen andre barn i Norge får et tilsvarende tilbud som strekker seg over seks uker.

Lærer å mestre

10 vevstoler og tre lærere er på plass i det store rommet når jentene mellom 8 og 13 år dukker opp. De kan ikke ta inn flere, for ungene trenger en del hjelp underveis.

Høgskolelektor Eli Wendelbo deler kunnskaper og tid blant ivrige barn og fargerikt garn. til daglig holder hun til på instituttet for folkekultur på Rauland, men en kveld i uka underviser hun en ny generasjon som har blitt interessert i en gammel tradisjon.

– De liker å jobbe med form og farger. Ungene kjenner på at de mestrer et håndverk.

Wendelbo skulle gjerne gitt flere unger muligheten, men det er begrenset hvor mange de har plass til på vevstua og hvor mange voksne som kan hjelpe til. Etter nyttår starter et nytt kurs over seks uker. Noen av jentene skal fortsette, men andre gir plassen videre til noen på ventelista.

Flere kurs

Linn Astrid Nystog

Linn Astrid Nystog har ikke angret på at hun ble med ei venninne på kurset.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Også voksne vil lære å veve. Husflidskonsulent Sidsel Skjelsfjord i Sør-Trøndelag opplyser at Norges Husflidslag hadde over 400 kurs fordelt på en rekke steder i landet i fjor. Året før var det 379 kurs med rundt 2.000 deltakere.

Skjelsfjord mener det er en økende interesse for veving som er godt synlig både i ukeblader, i interiørmagasiner og i populære blogger.

Linn Astrid Nystog er allerede ferdig med et pledd. Nå vever hun en pute i det samme mønsteret.

– Det skal bli en julepresang, men jeg kan ikke si hvem som skal få puta.

Linn Astrid Nystog

Heldig er den som får en spesiell julegave av Linn Astrid Nystog i år.

Foto: Britt Boyesen / NRK