NRK Meny
Normal

Velger sydenleilighet fremfor kystperle

KRAGERØ (NRK): Eiendomsmeglere sliter med å selge skjærgårdsperler. Vi kjøper heller hytte i utlandet til en brøkdel av prisen.

Kronprinsparet har kjøpt eiendommen "Flatholmen" i Risørs skjærgård

Vi bruker heller pengene våre på eiendom i Syden, enn å gjøre som kronprinsparet. Her fra hytta deres i Risør.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX


Spesielt de dyreste objektene er vanskelig å bli kvitt. Konkurransen fra utlandet øker, og er en stor del av grunnen, mener meglerne.

– Jeg har ikke solgt noen av de dyreste eiendommene langs kysten så langt i år, sier daglig leder hos Aktiv eiendomsmegling i Kragerø Ronny Jørstad, som har mye å vise fram.

Spesielt de dyre hyttene, fra 3,5 millioner og oppover, er vanskelig å bli kvitt.

Her er Norges dyreste hytter

Nå vil alle ha «folkehytta»

Svak prisøkning for hytter ved sjøen

Ronny Jørstad

Ronny Jørstad i Aktiv eiendomsmegling har flere dyre hytter som han ikke får solgt.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Vil kjøre helt fram til hytta

Det sitter langt inne hos folk å kjøpere de dyreste og flotteste objektene, sier Ronny Jørstad.

– Folk er opptatt av tilgjengelighet, og ønsker ikke lenger å kjøpe en hytte som ligger på en egen holme. De vil kjøre helt fram til hytta, ønsker vann og kloakk, og er opptatt av en viss generell standard.

Jørstad sier mange selgere forventer mer enn hva de kanskje bør, fordi mange eiendommer gikk for rekordsummer før finanskrisen.

Mari Solgård og Bjørn Erik Weholt

Mari og Bjørn Erik forteller at de bruker seks timer fra de drar hjemmefra, til de er fremme i leiligheten i Spania.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Hyttesalget doblet i fjellet

– Er i Spania innen seks timer

En annen viktig årsak til at det er vanskeligere å selge hytter langs kysten, er konkurransen fra markedet i utlandet.

– Opp mot 1400 nordmenn i året kjøper sjønære hytter, mens bare i Spania er det 5000 nordmenn som kjøper leilighet årlig.

Mari Solgård og mannen Bjørn Erik Weholt fra Kragerø var ikke i tvil da de kjøpte leilighet i Spania.

– Vi har jobbet i stat og kommune, og hadde ikke mulighet til å kjøpe hytte til flere millioner. I Syden er det sesong hele året, og reiseveien er heller ikke noe å klage på. Innen seks timer er vi på plass i leiligheten i San Pedro.

 • Tiltalt for knivstikking

  En 28-åring tiltalt for å ha gått løs på en 31 år gammel mann med kniv og hammer i Brevik. Hendelsen skjedde natt til 7. august. Den 31 år gamle mannen fikk alvorlige skader og ble fraktet til Oslo universitetssykehus, det melder TA.

 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.

 • Øving i Ulefoss 19. oktober

  Torsdag 19. oktober blir det halde ei øving i samband med samvirkekurset for naudetatane i Telemark. Det vil bli utrykkingskøyring i og nær Ulefoss. Øvinga vil òg inkludere ein kanalbåt i området ved Valøya. Farga markør-røyk vil bli brukt.

 • Gjerpen slo Glassverket

  Gjerpen møtte Glassverket til bortekamp i Drammenshallen i kveld. Gjerpen vann 28–24. Etter kveldens kampar i Eliteserien i handball for kvinner ligg Gjerpen på sjuande plass på tabellen, medan Glassverket ligg på botnen.