NRK Meny
Normal

Nå vil alle ha «folkehytta»

Fjorårets finvær og årets knallvår har fått fart på hyttesalget. Bare rundt Oslofjorden er det solgt dobbelt så mange som i fjor.

Hytte til salgs

Hytter som denne på Siljeholmen på Hvaler er populære. Snittprisen på 2,5 millioner kroner er hva kjøpere er villige til å skaffe seg fritidsbolig for.

Foto: Privatmegleren

Etter flere år med hyttemarked i stampe ser meglerne lyset i tunnelen. Vårens hyttesalg er en pekepinn på at dette blir et godt år, mener leder av Østfold eiendomsmeglerforening, Amund Tvete Hermansen.

– Fantastisk fin sommer i fjor

Han har hentet ut tall langs Oslofjorden, og ser at salget har steget med hundre prosent fra i fjor. I Skjærgården i Østfold er det solgt 36 hytter mot 18 i fjor. På Vestfoldsiden har tallet økt med ti. I fjor ble det solgt 23 hytter mot årets 33.

Amund Tvete Hermansen

Amund Tvete Hermansen i Østfold eiendomsmeglerforening, har stor tro på hyttesalget i år.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi ser også at snittprisen er mye lavere i år enn i fjor. Nå ligger snittet rundt 2,5 millioner kroner og det er der vi har den tradisjonelle folkehytta. Tallene gjenspeiler også opplevelsen vi har når vi er ute og selger hytter, forklarer han.

Hvorfor ser det så mye bedre ut i år?

– Nå var jo sommeren i fjor fantastisk fin med sol fra mai til august. Det er god reklame for hvor flott vi har det her i Oslofjorden og mange vil tydeligvis være en del av dette.

Hva er det kjøperne ser etter?

– Det er selvsagt knyttet opp mot hva man er villig til å betale, men man vil ha en grei størrelse. De helt små hyttene er vanskeligere å selge. De fleste har familie med barn eller barnebarn og vil ha god plass, helst tre soverom. Det bør også være greit å komme seg dit, og at tomta er flat og fin. Selvsagt er beliggenhet til vann og utsikt viktig, men det blir jo igjen et prisspørsmål. Hyttene som oppleves fine for både barn og voksne er attraktive.

– Har et godt år foran oss

Han tror også vårens finvær har vært et trekkplaster til hyttemarkedet.

– Mange av hyttene vi har ligger over fra i fjor, etter flere dårlige år. Det er på ingen måte negativt med bra vær. Det føles bedre og det er også mye psykologi knyttet til det å kjøpe hytte i fint vær.

Tvete Hermansen ser svært optimistisk på årets hyttesalg.

– Nå tror jeg vi har et godt år foran oss. Nordmenn har ikke manglet penger, men det har vært høyere forventninger fra selgerne enn det kjøperne har vært villige til å betale. Nå har selgerne tilpasset seg virkeligheten og det ser vi eksempler på når vi har solgt dobbelt så mange.

Nå er det tid for å gjøre gode kjøp?

– Ja, nå føler jeg det legges ut fine eiendommer og vi har selgere som er på samme planet som kjøperne. Det har vi ikke sett på en stund, avslutter han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Selger Bloksberg

    Bladet Se og Hør melder i dag at prinsesse Märtha Louise skal selge feristedet Bloksberg på Hankø. Bloksberg har vært i Kongefamiliens eie siden 1947, og ventes å bli solgt for flere titalls millioner kroner.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 20.55