Hopp til innhold

Thors benmarg redder liv: – Som å vinne i Lotto

SKIEN (NRK): Thor Kamfjord er benmargsdonor. Å finne en donor som passer med pasienten er vanskelig. Nå viser det seg at hans stamceller har full klaff med en leukemi-pasient.

En glede å kunne hjelpe

Blodprøven Thor Kamfjord tok ved Sykehuset Telemark viste seg å være full klaff for pasienten.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Det er jo som en ordentlig lottokupong. Sånn jeg har skjønt det er sjansen for match forsvinnende liten, sier Thor Kamfjord.

Tidligere i høst var han innom Sykehuset Telemark for å få testet blodcellene sine opp mot en dødssyk pasient.

– Jeg har fått vite at pasienten har en form for leukemi, og at dette er siste mulighet som denne pasienten har for å overleve, sier Kamfjord.

Dette er andre gang han utredes for mulig benmargsdonasjon og han føler seg heldig, som har fått full treff.

– Nå skal jeg inn å ta en helsesjekk, slik at jeg er frisk og fin, så ikke jeg påfører den som er veldig svak noe som han ikke overlever.

Stamceller

Stamceller høstes hos donoren og redder liv.

Foto: Wikimedia/Nissim Benvenisty

Tøff prosess

Koordinator ved Det norske benmargsgiverregisteret, Sidsel Strøm, sier det er mange som testes før de finner rett donor.

– Det er mange donorer som må utredes før man finner den beste donoren, sier Strøm.

Hun forteller at det er en tøff prosess for pasienten som mottar stamcellene.

– Det er en av de tøffeste behandlingene du kan utsette en pasient for. Man utrydder benmargen deres, for å sette inn en ny blodfabrikk, altså blodstamceller fra donor.

Stamcellebehandling fikk mye omtale i mars 2015, da Gunhild Stordalen fortalte om den behandlingen hun fikk i Nederland.

Redder ofte liv

Å donere blodstamceller er forholdsvis enkelt. En metode er å hente ut stamcellene fra hoftekammen. Den andre metoden er å gi såkalt vekstfaktor og høste stamcellene direkte fra blodet. Det er denne metoden de skal gjøre på Kamfjord.

– De skal sette en sprøyte i bukskinnet, som gjør at disse stamcellene begynner å bevege seg ut i blodbanen.

Etter noen timer kobles han til ”høstemaskinen”. Der føres blodet inn i en maskin, før det sentrifugeres, slik at stamcellene blir igjen i en liten pose i maskinen. Deretter føres blodet tilbake til kroppen hans.

– Posen med stamcellene henges ved pasienten oginfiseres da direkte i blodbanen. Og så finner da stamcellene veien tilbake til benmargen selv. Da har man fått en helt ny blodfabrikk og så begynner kroppen å jobbe, sier Sidsel Strøm.

Ifølge Strøm tar det 2-3 uker før man kan se at donors stamceller har overtatt i pasientens benmarg. Hun forteller at de ofte klarer å redde liv.

– Det går bra med de fleste. Man gjør jo dette for at pasienten skal bli helt frisk og leve i mange år. Det betyr jo alt for pasienten og pasientens familie at slike donorer som han stiller opp, sier koordinatoren.

– Det blir en spennende prosess, og forhåpentligvis så blir det en veldig hyggelig jul for oss begge, sier Thor Kamfjord.