NRK Meny
Normal

Etablerer verdens første profesjonelle skilag for kvinner

RJUKAN: Team Telemark ble i formiddag offisielt presentert på Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork.

Team Telemark

SATSER PÅ DAMENE: Team Telemark blir blant annet verdens første profesjonelle lag for damer, som skal konkurrere på et høyt nivå.

Foto: Rebekka Røed / NRK

Telemark får fra sesongen 2016/17 et eget profesjonelt langrennsteam for både menn og kvinner. Det vil hete Team Telemark, og initiativtakerne har flere mål enn å vinne heder og ære i skisporet.

Mikael Gunnulfsen fra Skien var før dagens konferanse den eneste løperen som ble offentliggjort.

Nå er det også offentliggjort at Mari Eide, Kari Vikhagen Gjeitnes og Silje Øyre Slind er med på kvinnesiden, og på herresiden skal Steiras ektemann, Devon Kershaw (VM-gull i 2011), og skotten Andrew Young være med – i tillegg til utøvere fra Telemark.

Les også: Steira skal hjelpe vrakede landslagsjenter

Gjømle og Steira blir trenere

Team Telemark blir også verdens første profesjonelle team for damer som vil konkurrere på høyt nivå. De tidligere landslagsutøverne Kristin Størmer Steira og Ella Gjømle Berg blir trenere for det profesjonelle teamet for damer, som vil konkurrere på høyt nivå i skisporet. Det kom frem på pressekonkurransen til Team Telemark i formiddag.

Ella Gjømle

Tidligere landslagsutøver Ella Gjømle Berg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Det er jenter her som kan hevde seg i verdenstoppen. Jeg ønsker å bidra til at de skal få ut sitt maksimale potensial, sier Ella Gjømle Berg.

– Ideen er å samle hele Telemark om et felles prosjekt hvor alle som ønsker kan delta på sine premisser, føle eierskap og oppnå gode resultater. Det kommer mer informasjon om hvordan man planlegger å engasjere bredt og berikende i forbindelse med den offisielle lanseringen og videre i løpet av sommeren, sier daglig leder Hans Kristian Lahus.

En rekke sponsorer

Team Telemark har fått støtte fra bedrifter, kommuner, idrettslag og private aktører.

– Våre sportslige mål er massiv synlighet, topplasseringer og gjerne medaljer i OL og VM, NM, verdenscup, Tour de Ski, Ski Classics, Skandinavisk Cup og Norgescup, sier Jostein Vinjerui fra Rauland, hovedtrener og sportslig ansvarlig.

Team Telemark

Team Telemark vil satse på unge deltakere. Her er noen i aksjon på rulleski over Vemork-brua.

Foto: Rebekka Røed / NRK

– Team Telemark ønsker å endre på dette gjennom å inspirere barn, unge og voksne jenter til å kunne satse så langt de ønsker i og utenfor skisporet, skriver Team Telemark.

Team Telemark skriver også at de ønsker å etablere hospitering for unge deltakere.

– For unge løpere med ambisjoner vil det å trene, bo, leve og være med toppløpere og forbilder være av stor betydning for deres utvikling både sportslig og sosialt.

 • Sot-flak i Frierfjorden

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et det man først trodde var et oljeflak i Frierfjorden. Flaket er sotaktig og strekker seg nå fra Rafnes og opp til Herre renseanlegg i Bamble, men bør ifølge politiet ha små miljøkonsekvenser.

  Oljelenser ved Rafnes
  Foto: Jan Kristoffersen / Bamle brannvesen
 • Eksplosiv vekst av stillehavsøsters

  I sommer har Jan Erik Tangen, kartlagt utbredelsen av stillehavsøsters i Telemarksskjærgården. På et sted ble det funnet så mye 600 stillehavsøsters på en kvadratmeter. Tangen sier til TA at veksten av slik østers de siste årene har vært eksplosiv.

 • Alvorlige kutt

  Arbeiderpartiet mener det er svært alvorlig at regjeringen kutter kraftig i støtte til fullskala anlegg for CO₂ fangst og lagring i industrien. Yara og Norcem i Grenland jobber med prosjekter for CO₂ fangst i industrien, og vil få redusert støtte.

  Yara, Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Sjekker kilde til oljesøl

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et oljeflak ved Øvre Ringsholme i Frierfjorden. Prøvene sjekkes nå opp mot båter som ligger i området, sier operasjonsleder Jørn Gustav Larsen hos politiet i Telemark. Flaket har en omkrets på 200 meter.