NRK Meny
Normal

Brukte Facebook for å få tilbake tyvgods

SKIEN (NRK): Eier og daglig leder for A. Amundsen Skotøyforretning, Knut Harald Andresen, la ut melding på Facebook etter at en dame stjal sko. Det endte med at skoene ble levert tilbake, uten anmeldelse.

Knut Harald Andresen

TOK AV: Knut Harald Andresen sitt innlegg på Facebook tok helt av, og han forteller at han til slutt nådde 400 000 tusen folk med innlegget sitt.

Foto: Skjermdump

Butikker har tatt i bruk sosiale medier for å få tilbake tingene de har blitt frastjålet. Innleggene blir ofte delt hundrevis av ganger, helt til det når tyven selv.

I Andresen sitt innlegg kom han med en oppfordring om at tyven skulle komme tilbake med skoene, og den ble delt over 2000 ganger.

Får anmeldelser henlagt

Jeg valgte å legge det ut av nysgjerrighet. Jeg ville finne ut hva som får en person til å stjele, når det tydelig står at det er videoovervåket hos oss, forteller Andresen.

Han sier at en av grunnene til at han brukte Facebook, var fordi han ofte har opplevd å få anmeldelsene sine henlagt.

– Jeg kunne valgt å anmelde det, men det er jo ikke det noe hyggelig. Samtidig opplever jeg at saker som tyveri ikke blir så høyt prioritert og ofte blir henlagt.

– Anmeld det!

Stasjonssjef ved Grenland politistasjon, Annie Sandersen, har forståelse for at noen velger å bruke sosiale medier til å få tilbake tyvgodset sitt. Men hun mener det er politiet sin jobb å håndtere kriminalitet.

Annie Sandersen

Stasjonssjef ved Grenland politistasjon, Annie Sandersen mener at politiet må bli flinkere til å være til stede på sosiale medier, slik at de fanger opp saker som dette.

Foto: Jonas Rydén / NRK

– Vi ønsker at folk melder sakene sine til politiet. Det er på den måten vi får oversikt over kriminaliteten i Grenland, sier hun.

– Men når så mange vinningskriminalitetssaker blir henlagt, skjønner du da at noen tar sosiale medier i bruk for å få saken oppklart?

– Det er helt rett at altfor mange av disse sakene blir henlagt, og det er vi veldig lei oss for. Vi må erkjenne at slike saker som dette kanskje ikke hadde blitt etterforsket. Ikke fordi vi ikke vil, men fordi vi mangler ressurser.

Ingen gapestokk

Andresen tror at hvis han hadde blitt frastjålet igjen, og han hadde lagt det ut på Facebook igjen, så ville det fortsatt fungert.

– Man når jo ut til utrolig mange mennesker ved å bruke sosiale medier, så jeg tror nok det hadde fungert igjen. Men jeg ville nok tenkt meg om to ganger før jeg gjorde det.

Hvorfor det?

– Det er så utrolig mange som har en mening om ting. Jeg forstår ikke hvordan folk får seg til å skrive så mye negativt, og det var ikke min hensikt å henge ut noen.

Annie Sandersen mener at slike innlegg fort kan komme ut av kontroll og at man må være forsiktig så man ikke identifiserer noen.

– Gapestokken er avviklet i Norge og vi ønsker jo ikke å innføre den igjen. Det er veldig viktig, forteller stasjonssjefen.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.

 • Trafikkulykke i Skien

  Politiet melder om et trafikkuhell i krysset Hesselberggata/ Lundegata i Skien.

  Laster Twitter-innhold
 • Brevik-deponi på høring

  Forslag til planprogram for et mulig deponi for farlig avfall i Dalen gruve i Brevik, sendes nå ut på høring. Forslaget er utarbeidet av NOAH AS. Svarfrist på høringen er 31. januar neste år.

  Norcem total frå sjøsida
  Foto: Anne Lognvik / NRK