Hopp til innhold

Interesse for RECs fabrikker på Herøya

Interessen for de gamle fabrikkene til REC på Herøya i Porsgrunn er økende. Det bekrefter bobestyreren for det konkursrammede selskapet. Samtidig starter Elkem Solar opp igjen produksjonen av silisiummetall i Kristiansand.

REC Herøya

Fabrikklokalene på Herøya kan være interessante for solcelleprodusenter, sier bobetyreren til REC

Foto: Tom Andersen / NRK

Lokalene til REC på Herøya har stått øde og forlatte etter konkurseni 2012. Da ble all produksjon flyttet til fabrikken i Singapore og over 800 ansatte måtte finne seg annet arbeid. Likevel har det hele tiden vært interesse for å overta eller leie fabrikklokalene, uten at det har skjedd noe konkret. Men nå er det en endring i dette sier Thomas Piro i advokatfirmaet Kvale. De er bobestyrer for det konkursrammede selskapet.

– I øyeblikket er det selskaper som vurderer å ta opp igjen produksjonen som var tilknyttet solcelleindustrien, sier Piro.

RECs lokaler på Herøya står tomme.

Lokalene har stått tomme siden konkursen i 2012. Men det kan endre seg.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Flere melder seg på

REC på Herøya produserte såkalte wafere, en av de viktigste bestanddelene i ett solcellepanel. Det endte som kjent med konkurs etter at markedet stadig ble tøffere. Nå har det endret seg. Tirsdag formiddag ble det kjent at Elkem Solar igjen starter full produksjon. Staben skal til og med økes med 30 ansatte på fabrikken i Kristiansand. Økt etterspørsel og god prisutvikling på solsilisium er årsaken til at Elkem Solar nå kan gjenoppta driften. Solenergi er i vinden som aldri før.

Les også

Strålende fornøyd etter Elkem-nyhet

Men det er ikke bare fra sør at det kommer gode nyheter om solcelleindustrien. Også i Glomfjord, der REC hadde en fabrikk, skjer det noe. I fjor ble bedriften Norwegian Crystals startet opp i RECs nedlagte fabrikk. Tidligere ansatte i bedriften ga aldri opp håpet, nå er produksjonen i gang igjen.

Les også

Slik feiret ordføreren de nye arbeidsplassene

Kan få nytt liv

Hva som skjer på Herøya er ennå uvisst. Men advokat Thomas Piro tror at det er et tidsspørsmål før noe er i gang.

– Om tre til fire uker kan vi si mer om noen vil overta lokalene eller deler av dem.

Fabrikkanlegget det er snakk om er blant de mest moderne i Norge. De sto ferdig i 2008 og 2009.