Slik feiret ordføreren de nye arbeidsplassene

Store radioaktive utslipp fra atomkraftverk i Japan for to år siden, skaper nå 60 nye jobber i de tidligere lokalene til konkursrammede REC i Glomfjord i Nordland.

Ordføreren jubler for 60 arbeidsplasser

SPRETTER CHAMPAGNEN: Når investorene kommer til Glomfjord i september, står ordførere klar med champagnen. – Dette kan snu trenden knyttet til fraflytting og gi innbyggerne ny giv, sier han.

– Dette er drømmejobben. Jeg er veldig glad for å ha en jobb å gå til igjen, sier Bente Johnsen.

Hun var en av dem som mistet jobben for et år siden etter at RECs virksomhet i Norge ble slått konkurs og 600 arbeidsplasser forsvant.

Bente Johnsen

DRØMMEJOBB: Bente Johnsen er glad for å ha fått jobben sin tilbake igjen. – Det er her jeg vil bo, sier hun.

Foto: Einar Breivik / NRK

– Etter konkursen var jeg i Trondheim og jobbet i et halvt år. Men det er dette som er hjemplassen min, og det er her jeg vil bo, fortsetter hun.

Nytt liv i gamle lokaler

Nå jobber hun i de samme lokalene som tidligere etter at det mandag ble satt i gang ny produksjon i Glomfjord.

Det nye selskapet heter Norwegian Crystals, og skal fokusere på å produsere det REC kanskje var best på - nemlig silisiumblokker.

Anders Eivik er en av de andre som har fått jobb ved fabrikken, og viser stolt frem en silisiumblokk.

– Denne er fremdeles tidlig i produksjonen, men er allerede mye verdt. Når det er ferdig vil den koste enda mer, sier han mens han viser blokka frem til NRKs reporter.

Disse blokkene skal alene kunne generere en omsetning på 400 millioner kroner. Med outsourcing nedover i verdikjeden skal det kunne bli snakk om en omsetning på inntil 1,5 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Den er like sprø som glass. Mister jeg denne i bakken får jeg nok fort kjeft fra sjefen, fortsetter han.

– Riktig timing

Mye av årsaken til at det nå er ny drift i Glomfjord, er en liten gruppe tidligere ansatte som aldri mistet troen på solenergi.

– Vi ser at timingen er riktig. Solmarkedet er på vei oppover og kundene etterspør våre produkter. Vi er på riktig kurs, sier Raymond Jensen, som er en ildsjelene.

Fabrikksjef Ivar Blekstad viser NRK rundt på den nyåpnede fabrikken.

– Vi har hele tiden visst at vårt produkt er i verdensklasse. Vi har en produktivitet og et kostnadsnivå som er konkurransedyktig, og nå er markedet voksende, sier han.

– Vil generere 60 nye arbeidsplasser

Fabrikksjefen forteller at de aldri mistet troen på solenergi. Med støtte på en drøy million kroner fra kommunen, Innovasjon Norge og Meløy Næringsutvikling gikk de i gang i det stille i gang med testproduksjon i fjor sommer.

– Vi startet sommeren 2012 på egen initiativ. Vi har hele tiden visst at markedet ville reise seg igjen, sier han.

Sjefen ved Norwegian Crystals

HAR JOBBET BEINHARDT: Fabrikksjef Ivar Blekstad ser positivt på fremtiden.

Foto: Einar Breivik / NRK

Fabrikken har kjøpt den såkalte monofabrikken til REC, som retter seg mot høyeffektive solceller. Den stod klar i 2010 med en prislapp på 1,8 milliarder kroner, og det nye selskapet fikk kjøpt denne billig fra konkursboet.

– Vi har jobbet beinhardt. Vi har videreført det mest kostnadseffektive, engasjert et handlekraftig team på fabrikken og har god kontroll på alle leddene i produksjonen. I bunn ligger en kompetanse som gjør at vi kan levere et materiale av topp kvalitet, forklarer Blekstad.

Han bekrefter at markedet er tøft med store svingninger, men er likevel ikke i tvil om at de skal få dette til å gå rundt.

– Når vi er i full produksjon i første halvår av 2014, vil vi ha generert 60 nye arbeidsplasser, fastslår han.

– Tror fabrikken kan snu fraflyttingen

Mye av grunnen til at markedet nå er i sterk vekst, er økt etterspørsel fra Øst-Asia generelt og Japan spesielt.

Japan, som opplevde betydelige skader på sine solpaneler som følge av store radioaktive utslipp fra atomkraftverket i Fukushima etter jordskjelvet for to år siden, kjøper nå komponentene sine fra blant annet Norge.

Dette gleder Per Swensen, ordfører i Meløy kommune.

– Dette er så utrolig viktig for kommunen vår at jeg nesten ikke klarer sette ord på det. Alle jeg møter synes det er kjempebra at vi er i gang, sier han.

Han tror dette kan sende et sterkt signal til innbyggerne i området.

– Dette kan snu trenden knyttet til fraflytting og gi innbyggerne ny giv. Jeg er veldig stolt over det som de tidligere ansatte har fått til, sier han.

– Solenergi har kommet for å bli

Det nye selskapet har hentet inn over 82 millioner kroner og fått med seg flere investorer på laget - alle tidligere kjenninger av REC.

I september kommer de til Glomfjord for å se på millioninvesteringen, og da skal ordføreren sprette champagnen.

– Jeg tror vi er mye bedre skodd i dag enn vi var før. De gamle ansatte har stått på og gjort en kjempejobb med å skape et konkurransedyktig selskap. Solenergi har kommet for å bli, avslutter han.

Norwegian Crystals

NY DRIFT I GAMLE LOKALER: Norwegian Crystals åpnet mandag i de gamle lokalene til nedlagte REC, og skal fokusere på å produsere silisiumumblokker.

Foto: Einar Breivik / NRK