Strålende fornøyd etter Elkem-nyhet

– Dette er viktig for hele industrien, sier Solberg. Et gledens budskap, sier Grundekjøn. Ordføreren og statsministeren smiler om kapp med sola etter at Elkem Solar tar opp igjen produksjonen.

Erna Solberg Arvid Grundekjørn

En solskinnsdag: Partikameratene Solberg og Grundekjøn smiler om kapp med sola nå som Elkem Solar gjenopptar driften.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tirsdag formiddag ble det kjent at Elkem Solar igjen starter full produksjon. Til og med økes staben med 30 ansatte på fabrikken i Kristiansand.

Økt etterspørsel og god prisutvikling på solsilisium er årsaken til at Elkem Solar nå kan gjenoppta driften. Solenergi er i vinden som aldri før.

– Markedet vil bli større og større

Statsminister Erna Solberg er for tiden i Kristiansand på den årlige Agderkonferansen. Hun gleder seg over dagens nyhet:

– Dette er kjempebra. Det betyr at man har funnet nøkkelen til lønnsom produksjon i Norge. Det er positivt for hele industrien, sier Solberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elkem Solar Kristiansand

Her blir det igjen liv allerede denne uka. Fabrikken til Elkem Solar ligger på Fiskå i Kristiansand.

Foto: NRK

Statsministeren er sikker på at verdensmarkedet bare vil bli større og større.

– Fornybar energi og sol vil være en viktig del av utviklingen i verden for å dekke energibehovene, sier Solberg.

– En gladnyhet

Elkem Solar

Elkem Solar i Kristiansand hadde en midlertidig stans i produksjonen høsten 2012.

Foto: Nina Eilertsen / NRK
Tine Sundtoft

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft sier til NRK at det betyr mye for landsdelen at Elkem Solar nå starter opp igjen.

Foto: Eivind Molde / NRK

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft sier til NRK at det betyr mye at Elkem Solar nå starter opp igjen.

– Dette er en ordentlig gladnyhet. Det er svært viktig å skape arbeidsplasser som er forankret i grønn teknologi. Vi vet at sol er en viktig energikilde og verden trenger ren energi for å redusere klimagassutslippene. At Elkem Solar nå starter opp igjen gjør det mulig for flere å nå dette målet, sier Sundtoft til NRK.

Hvorfor er Elkem Solar så viktig for Sørlandet?

– Det er en fremtidsrettet bedrift som styrker Sørlandets posisjon som klynge for prosessindustrien. Vi ser også at bedriften nå kan produsere med mindre energi enn konkurrentene, så dette er svært viktig for landsdelen og for bedriften, sier hun.

– Har lurt på hvordan dette skulle gå

Ordføreren i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, innrømmer at han har vært usikker på situasjonen.

– Vi som har stått utenfor har lurt på hvordan dette skal gå, det er jo et krevende marked. Men nå som hele arbeidsstokken er kalt inn, og samarbeidet med de kinesiske einerne virker bra, så er det bare en glede, sier Grundekjøn.

– Er det dagen for å skryte av kineserne?

Ja, det virker som bedriften er på offensiven med nytt eierskap. Det er tegn på at ting går bra, og dette er et gledens budskap. Dette er nok en kombinasjon av industrielle muligheter og høy lokal kompetanse, sier Grundekjøn.