NRK Meny
Normal

Snømangel i Europa sender skituristene til Norge

Selv om skiheisene står stille og snøen uteblir i store deler av Europa, kan vi trøste oss med at fremtidsutsiktene for snø på høyfjellet i Norge, er relativt stabile i årene som kommer.

Hovden

VELGER NORGE: Undersøkelser viser at stadig flere engelskmenn og tyskere velger Norge fremfor alpene på grunn av snømangel.

Foto: Hovden skisenter

– De største skidestinasjonene i innlandet på Østlandet har fortsatt stabile vintere. Det er god skisesong fra november og til godt ut i mai mange steder. Det er det ingen europeiske destinasjoner som kan skilte med på samme måte, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold til NRK.

Kristin Krohn Devold

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold sier skisesongen i Norge fortsatt vil være stabil i årene fremover.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Hun sier tendensen er at flere utlendinger heller velger å reise til Norge når de skal stå på ski.

Vi ser at både engelskmenn og tyskere i større grad velger å legge sine skiferier til Norge, der de tidligere heller dro til alpene.

Les også:

Ikke samme snømangel i Norge

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hanne Heiberg, tror ikke det vil bli samme snømangel i Norge på grunn av klimaendringene.

– Om det blir litt varmere vil nok snøsesongen i høyfjellet bli noe kortere, men siden den er ganske lang mange steder, vil det fortsatt være bra med snø. Hvor mye snø som kommer varierer jo veldig fra år til år, så det vil fortsatt være år med mye snø, og noen steder kan det komme mer snø enn tidligere, sier hun.

Heiberg sier at man medstor trygghet kan si at det fortsatt vil være snø på fjellet i de neste 10 årene.

– Ja, det kan vi si, og spesielt der de har god margin opp til null grader vanligvis, sier hun.

Guri Solbu og Stein Birger Johnsen

Stein Birger Johnsen i Rauland Skisenter frykter ikke for fremtiden. Her sammen med Guri Solbu.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Føler at fremtiden er sikker

Daglig leder i Rauland Skisenter i Telemark, Stein Birger Johnsen, sier at han føler at fremtiden til skisentrene i Norge er ganske sikker.

– Vi hadde jo håpet at det hadde vært mye snø i alpene også, for det får opp interessen for skisporten. Når det er sagt så følger vi med på klimakartene for årene fremover, og det ser ganske godt ut for Norge sin del, sier han.

Johnsen er heller ikke bekymret dersom det skulle vise seg at skisesongen skulle bli kortere på grunn av klimaendringer.

– Vi har jo rundt fire til fem måneders vintersesong, og den er vi forberedt på kan bli kortere. Det trenger ikke bety så mye fordi på for- og ettersesongen er det ganske lite besøk. Det er de tre- fire månedene i midten som er viktige for oss.

  • Meld ifrå om iskøyring

    Politiet i Bamble oppmodar folk til å seia ifrå om dei ser at det blir køyrd bil på islagde vatn. Tidleg i februar i år døydde ein 17 år gamal gut i ei ATV-ulykke på Ringsjøvatnet i Bamble, og politiet seier at slik køyring er meir vanleg enn dei fyrst trudde.

  • Politiet ynskjer tips

    Politiet etterlyser ein person etter at ein mann vart slått med balltre ved Circle K i Bø rundt halv tre i natt. Gjerningsmannen hadde svart kaps, grøn jakke, kvite hanskar og ein svart bag. Han hadde skjegg og var mørkhuda, ifølgje fornærma.

  • Brevik best eigna

    Bellona meiner at Brevik er den beste staden for eit avfallsdeponi for farleg avfall, skriv Porsgrunns Dagblad. Bellona føreslår at staten overtek rettigheitene til bruken og drifta av gruvene i Brevik.