Slik kjempet Hanne (41) seg tilbake til livet

SKIEN (NRK): Hanne Gudem var rusmisbruker og mistet omsorgen for sin lille datter (4). Med behandling på Borgestadklinikken har hun fått tilbake omsorgen, er i jobb og lever et normalt liv. Nå står rusbehandlingsklinikken i fare for å miste behandlingen.

Hanne Gudem fikk et bedre liv etter rusen ved hjelp av Borgestadklinikken.

Nå er de igjen to ved frokostbordet. Hver dag. Men det var ingen selvfølge.

– Heldigvis har det blitt en selvfølge igjen. For to år siden hadde jeg aldri trodd det. Det har vært en tøff kamp, men den har vært vel verdt å kjempe, sier 41-åringen.

På Borgestadklinikken i Skien fikk hun den hjelpen hun trengte for å mestre egen rus, og ikke minst få igjen omsorgen for datteren.

– For tre år siden levde jeg kun fra dag til dag, og hverdagen var veldig tung. Nå har jeg det helt fantastisk. Vi har leilighet, datteren min går i barnehage og jeg har jobb i Skien kommune. Vi kunne ikke bedt om noe mer egentlig, smiler hun.

Les også:

Steinar Olsen og Hanne Gudem

Vernepleier og familiens primærkontakt, Steinar Olsen er svært glad for at Hanne Gudem fikk hjelpen hun trengte.

Foto: Roald Marker / NRK

Kan miste tilbudet

Borgestadklinikken sliter økonomisk, og kan ikke love at tilbudet og hjelpen Hanne fikk, eksisterer neste år. I dag driver Borgestadklinikken for en døgnpris på 4250 kroner. De ber om en døgnpris på 5700 kroner for å kunne drive i den skalaen som de gjør i dag, men opplever å møte det de kaller en iskald skulder fra Helse Sør-Øst.

– Vi er redde for at vi må kutte i deler av tilbudet vårt dersom vi ikke får de pengene vi trenger for å drive driften faglig godt videre, sier seksjonsleder ved Borgestadklinikken, Lars Fredriksen.

Helse Sør-Øst kommenterer saken slik overfor NRK.

– Vi er i en prosess med Borgestadklinikken, og har sendt over et tilbud med noe økning i den økonomiske rammen for 2016. Vi avventer deres formelle svar på dette, og kan derfor ikke gi ytterligere opplysninger nå, sier kommunikasjonsrådgiver i Helse Sør-Øst, Frank Roar Byenstuen.

Unner alle andre samme hjelp

Budsjettet for rusbehandlingsklinikken for 2016 lyder på 213 millioner, underskuddet kan bli på 15 millioner. Nettopp derfor forteller Hanne sin historie.

Jeg unner alle andre som sliter samme hjelp som jeg fikk. Borgestadklinikken redder liv, sier hun.